Afbeelding
Foto: Dianne Veeken

Oudhollandse kerst bij De Zellebergen

Door: Sandra Broosus algemeen

OUDENBOSCH - Bij centrum voor Wonen & Zorg De Zellebergen wordt vanaf september al flink geklust door de bewoners. Samen zijn zij bezig om een straatje Zaanse huisjes van hout te maken. De vier huisjes met voorgeveltjes van twee meter hoog en 1,40 meter breed, met elk hun eigen stijl, worden in de maand december prachtig aangekleed in kerstsfeer.

Vorig jaar met Kerstmis vond medewerkster dagbesteding Conny de Weert dat er onvoldoende decoratie was om een sfeervolle entree te maken. Daarom benaderde ze de heren van het ‘Klushuys’, meneer Vos en meneer Nuyten. “Ik vond het belangrijk om de oudhollandse sfeer te creëren, omdat dat heel herkenbaar is voor onze bewoners. Met Amerikaanse kerstmannen hebben zij namelijk niet zo veel.” De mannen waren er wel voor in om dit te maken en hebben hun ziel en zaligheid én eigen interpretatie erin gelegd met een prachtig resultaat. Hun enthousiasme zorgde er voor dat medewerkers én bewoners regelmatig kwamen kijken naar hun verrichtingen. “Dat maakte het extra leuk om te doen!”

Het Klushuys

Op De Zellebergen worden er voor mannen verschillende activiteiten georganiseerd zoals biljarten, kaarten en een bierproeverij. Maar een plek waar je even echt iets voor jezelf kan doen of waar je even heen kunt gaan om te klussen was er niet. Meneer Nuyten, lid van de cliëntenraad en bewoner van De Zellebergen, kwam daarom op het idee van een klushuis. Een plek die mensen stimuleert om naar buiten te gaan, waar mannen samen kunnen klussen, om creatief bezig te zijn, maar juist ook om gezellig samen te zijn. De jeu-de-boulesbaan, pal gelegen naast het Klushuys, is door de opening ook weer volop in beweging gekomen.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief