Afbeelding
Foto: Broeders van Saint Louis, Oudenbosch

Kapel van Saint Louis vier dagen open met Kerst

Door: Anja Dockx Algemeen

OUDENBOSCH - Traditioneel gaan veel mensen rond deze tijd ‘kerststalletjes kijken’. Dat kan natuurlijk ook weer in de Kapel van Saint Louis. Die is dit jaar maar liefst vier dagen geopend rond de kerstdagen, namelijk van zondag tot en met woensdag. Natuurlijk staat de traditionele kerststal er weer, maar er zijn ook prachtige iconen te zien. Deze zijn beschikbaar gesteld door de Iconengroep Byzantium uit Oudenbosch.

De Kapel van Saint Louis is elke zondagmidddag en woensdagmiddag open voor publiek. En traditioneel is de Kapel ook op Eerste en Tweede Kerstdag geopend. De Gidsen van Saint Louis wijken daar niet van af. Ook niet als zij dan vier dagen achter elkaar suppoost zijn. Dit betekent dat iedereen op zondag voort kerstmis, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en woensdag na kerstmis de Kapel kan bezoeken. En zoals elk jaar hebben de Gidsen ook nu weer de imposante kerststal ten toon gesteld. Deze is bijzonder, omdat hij op maat is gemaakt voor het Joseph altaar van de Kapel.

Expositie van Iconen
Bijzonder dit jaar is de expositie van iconen die in de Kapel is te bezichtigen. Iconengroep Byzantium maakt voor haar schilderactiviteiten gebruik van De Pelgrim; de crypte onder De Basiliek. Voor de expositie tijdens de kerstdagen wijken ze uit naar de Kapel van Saint Louis. Daar is een kleine expositie te zien van iconen die door de leden van Byzantium zijn gemaakt. Icoon is Grieks voor ‘beeld’ of ‘afbeelding’. Het zijn dan ook afbeeldingen van Christus, Maria of andere heiligen. Ze worden geschilderd volgens strenge regels en hebben een lange geschiedenis in de oosterse kerk. Ze worden met gebruikmaking van natuurlijke materialen geschilderd op houten panelen. Binnen de wereld van iconen bestaan verschillende scholen. De naam van de Oudenbossche Iconenwerkgroep verraadt als dat zij schilderen volgens de Byzantijnse traditie. Deze gaat terug tot de periode 1200-1500 en vindt haar oorsprong in Constantinopel, het huidige Istanbul. Beroemde iconen zijn Moeder Gods Vladimirskaja uit Rusland en de Zwarte Madonna van Czestochowa uit Polen. Beide iconen stellen Maria met kind voor, een veel gebruikt thema bij iconen.
De Gidsen van Saint Louis en de Iconenwerkgroep Byzantium heten de bezoekers van harte welkom in de Kapel. Deze is geopend op zondag 24 december, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag en op woensdag 27 december, telkens van 13.30 tot 16.30 uur. Wilt u meer weten van de Gidsen van Saint Louis of van de Kapel? Kijk dan op de site www.gidsenvansaintlouis



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief