Afbeelding
Foto: Shutterstock

Dit jaar nog geen streep door Dienstencheque

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De Dienstencheque blijft beschikbaar. Dat heeft de gemeente Halderberge besloten. Inwoners met een Wmo indicatie of registratie mantelzorg kunnen op deze manier voor vijf euro een uur extra huishoudelijke hulp inkopen. De regeling werd in 2015 voor het eerst ingesteld en volgens wethouder Jan Paantjens wordt er bijzonder veel gebruik van gemaakt.

DOOR VERA DE GEUS

Wethouder Jan Paantjens van de gemeente Halderberge is naar eigen zeggen erg blij dat de Dienstencheque kan blijven voortbestaan. "Inwoners met een indicatie krijgen de mogelijkheid om één uur extra huishoudelijke ondersteuning te kopen. Dit kost vijf euro per cheque en geeft mensen de mogelijkheid om tegen een mooie prijs net even wat extra hulp te krijgen."

Voorjaarsschoonmaak

"Zo zijn er veel ouderen die het op prijs stellen dat er een soort van voorjaarsschoonmaak gehouden wordt. Dat kan geregeld worden met zo'n Dienstencheque. Ook op andere momenten kan het handig zijn om even wat extra hulp te krijgen. Om die reden wordt er toch wel erg vaak gebruik gemaakt van deze mogelijkheid", zo legt de wethouder uit.

Samenwerking

Volgens Paantjens wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de regeling. Uit de evaluatie die in 2017 is uitgevoerd blijkt dat er gemiddeld 35 dienstencheques per persoon per jaar worden ingezet. Het beleid is dit jaar wel aangepast.

Maximaal 52 cheques per cliënt per jaar

Zo is bepaald dat cliënten al 52 dienstencheques per cliënt of mantelzorger kunnen worden ingekocht. Verder gaat er onderzocht worden of er tussen de huishoudelijke ondersteuning en begeleiding nauwer kan worden samengewerkt. "Het bieden van begeleiding en huishoudelijke ondersteuning door één en dezelfde persoon geeft rust en structuur voor een cliënt", zo zegt de gemeente.

Maatwerk

De eerste twee jaar, dus in 2015 en 2016, kreeg de gemeente budget om deze regeling mogelijk te maken. De gemeente vond deze huishoudelijke hulp toelage echter zo belangrijk dat de regeling structureel is gemaakt. Ook de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Rucphen en Zundert deden dit. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief