Het CDA vraagt meer aandacht voor de Halderbergse EHBO-verenigingen. FOTO SHUTTERSTOCK
Het CDA vraagt meer aandacht voor de Halderbergse EHBO-verenigingen. FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

EHBO-verenigingen luiden de noodklok

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Ad van Tetering van het CDA maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de EHBO-verenigingen in Halderberge. Middels een brief drukte hij de gemeente op het hart om hier extra geld en aandacht aan te besteden. Het geeft het gemeentebestuur aan in 2018 extra in te gaan zetten op de EHBO-verenigingen.

De gemeente laat onder andere weten dat de Regionale Ambulance Voorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) heeft besloten om op verzoek per gemeente een eenmalige tegemoetkoming van 10.000 euro beschikbaar te stellen voor onderhoud, vervanging of uitbreiding van het AED-netwerk. "Wij hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en een verzoek om de tegemoetkoming bij de RAV ingediend", aldus het college.

Indienen

"Daarnaast heeft de minister besloten dat de eigenaar van een AED vanaf dit jaar de kosten voor het weer gebruiksklaar maken van de AED rechtstreeks kan indienen bij de RAV. Het gaat dan om kosten voor bijvoorbeeld de vervanging van elektrodenpads en de batterijen en dergelijke."

Openbare ruimte

In heel Halderberge hangen in totaal 81 AED's. Zeventien daarvan hangen in de openbare ruimte en kunnen dus dag en nacht gebruikt worden. De gemeente geeft aan dat de dekking van het netwerk helaas niet volledig is. "Daarom hebben wij recent besloten om het bestaande lokale netwerk uit te breiden met zes nieuwe AED's. Ook zullen we in 2018 inventariseren hoeveel AED's er in Halderberge zijn, die niet in gemeentelijk eigendom zij en welke mogelijkheden er zijn om ook het buitengebied te betrekken bij het AED-netwerk."

'Het bestaande netwerk wordt flink uitgebreid'

Welzijnssubsidie

Volgens Van Tetering is het belangrijk in dit verhaal dat de EHBO-verenigingen, waarvan Halderberge er vier heeft, goede faciliteiten hebben. "EHBO-verenigingen kunnen welzijnssubsidie aanvragen. Daarnaast hebben wij aan iedere EHBO-vereniging in de gemeente een AED-apparaat plus oefen-AED-apparaat beschikbaar gesteld. Wij blijven eigenaar hiervan en betalen het onderhoud en vervanging", zegt B&W.

Reanimatiepoppen

De CDA'er zet vraagtekens bij het feit dat een Halderbergse vereniging 25 leden moet hebben om in aanmerking te komen voor een subsidie. Hij vroeg zich dan ook af of het mogelijk was om met het oog op het beperkte ledental voor EHBO-verenigingen hiervan af te wijken. De gemeente is van plan om dit jaar een nieuwe subsidieverordening op te stellen en daarbij zal gekeken worden of er een uitzondering gemaakt kan worden voor de EHBO-verenigingen aan te passen. Ook gaat B&W kijken of bij de aanschaf van reanimatiepoppen en dergelijke een extra bijdrage beschikbaar gesteld kan worden. Opvallend is dat de vier verenigingen geen van allen de afgelopen jaren een beroep hebben gedaan op de mogelijkheid om een bijdrage te krijgen voor voor AED-instructiekosten en aparte AED-cursussen.

Dure cursus

Van Tetering wees de gemeente erop dat 200 euro voor het volgen van een EHBO-cursus een hoge drempel kan zijn. Het verzoek om een deel van deze kosten te subsidiëren zal de gemeente meenemen. "Achterliggende gedachte is dat bij lidmaatschap van de EHBO-vereniging de cursus gratis te volgen is", zegt B&W. Tenslotte gaat de gemeente meer bekendheid geven aan de bestaande verenigingen. "Dit jaar zullen wij in de gemeentegids informatie opnemen over de EHBO-verenigingen en de AED's. Per halfjaar zullen wij in de Halderbergse Bode over deze onderwerpen een artikel plaatsen." [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief