Voor burgemeester Jobke Vonk-Vedder stond 2017 in het teken van ontmoetingen. FOTO GEMEENTE HALDERBERGE
Voor burgemeester Jobke Vonk-Vedder stond 2017 in het teken van ontmoetingen. FOTO GEMEENTE HALDERBERGE Foto: Gemeente Halderberge

Burgemeester Vonk-Vedder blikt terug op 2017

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Drukte tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Halderberge waar inwoners en lokale prominenten elkaar de hand schudden en samen het glas heffen. Ook burgemeester Jobke Vobnk-Vedder proostte dinsdagavond in het gemeentehuis op een goed jaar, nadat ze tijdens een uitgebreide toespraak terug blikte op 2017 en vooruit keek naar 2018.

DOOR VERA DE GEUS

"Het was een jaar waarin ik velen van u heb mogen leren kennen. Een mooi jaar in een mooie gemeente", zo begon ze haar speech. "Voor mij persoonlijk was de kennismaking met Halderberge en haar inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven een hoogtepunt. Want wat ben ik in een mooie gemeente terecht gekomen."

Scholen

Ze blikte terug op onder andere de oprichting van de Economische Koepel Halderberge, de lancering van de plannen voor het opknappen van het Religieus Erfgoed in Oudenbosch, de werkzaamheden rondom de route in en door het centrum van Oudenbosch, het bestemmingsplan buitengebied, de oplevering van de brede scholen en de strubbelingen omtrent de school in Hoeven. Jobke Vonk-Vedder besteedde ook aandacht aan gebeurtenissen in Nederland en de rest van de wereld. Natuurlijk keek ze ook vooruit naar 2018. "Het eerste waar ik als burgemeester aan denk zijn de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Een belangrijk moment, ook voor onze gemeente en voor onze democratie. Bij deze roep ik u dan ook nu al op om te gaan stemmen. U heeft 21 bevlogen raadsleden die zich met hart en ziel inzetten voor onze gemeente. Ik ben er van overtuigd dat u weer zo'n raad krijgt", zo zei ze.

Meepraten

Wat betreft haar eigen werk sprak ze: "Ik zal mij ten volle inzetten voor mijn taken, zoals voor een veilig Halderberge, voor integriteit, en voor samenwerking in de regio en de verbinding zoeken. "Wat willen inwoners?" is namelijk een vraag die ertoe doet. Dat betekent dat we als overheid moeten luisteren en doorvragen. Kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Mensen voelen zich helaas niet altijd erkend door de politiek, daardoor ontstaat onvrede en frictie tussen inwoners en gemeente. Maar inwoners willen juist meer verbinding met de gemeente. En de omslag is er. Het laten meepraten, denken en beslissen van inwoners, burgerparticipatie en overheidsparticipatie, wordt steeds meer en verder ingevoerd bij gemeentelijke overheden. Ook in Halderberge", vertelde ze.

Toast

De burgemeester spoorde iedereen aan met elkaar in gesprek te blijven. "Laten we met elkaar praten. In buurthuizen, winkels, in cafés of gewoon op straat. Ik spoor onze medewerkers ook aan om zelf de wijk in te gaan om in gesprek te gaan met u. Om samen met u zaken in werking zetten. En dat zal niet altijd vanzelf gaan. Daar hebben we een open houding voor nodig, wat lef en de tijd om dit soort nieuwe processen z'n eigen gang te laten gaan, de ruimte geven en te laten groeien. Om samen mooie dingen te bereiken voor onze mooie gemeente Halderberge", besloot ze. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief