Een strijdbare Hennie de Swaaf wil in elk geval op korte termijn de snelheid uit de N640 halen. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Een strijdbare Hennie de Swaaf wil in elk geval op korte termijn de snelheid uit de N640 halen. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Comité 'Stop de overlast nu N640' wil actie

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Ondanks dat Provinciale Staten erkent dat de verkeersoverlast over de N640 enorm is toegenomen en er gestudeerd wordt op de nodige aanpassingen bij de geplande herinrichting van deze weg, gaat het het Actiecomité 'Stop de overlast nu N640' allemaal niet snel genoeg. De leden, waaronder Hennie de Swaaf, willen onmiddellijk snelheidsmaatregelen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Ons woongenot is 0,0 geworden en niet alleen vanwege de verkeersoverlast maar zeker ook door het fijnstof wat daarbij wordt uitgestoten.Vanaf 's ochtends half vijf tot 's avonds tien uur gaat het gewoon door, waarbij ik soms moeite heb om zelf de weg op te komen," zegt een strijdbare Hennie de Swaaf uit Hoeven namens het Actiecomité. Samen met zijn vrouw Grady woont hij al meer dan 45 jaar aan de Bosschendijk tussen Oudenbosch en Hoeven en weet derhalve als geen ander waar het over gaat.

Stroperig

"Voor de opening van de rondweg was er voornamelijk sprake van bestemmingsverkeer, maar nu is er duidelijk meer doorgaand verkeer. Bovendien is per 1 januari alle navigatie geupdated, zodat het verkeer zelfs geadviseerd wordt om vanuit de A17 naar de A58 over de N640 en vice versa te rijden, waardoor de verwachting is dat het alleen nog maar drukker wordt. Het duurt ons allemaal veel te lang en het gaat veel te stroperig. Tijdens de inloopavond eind vorig jaar zijn veel tips binnengekomen en is veel informatie opgehaald. Daaruit blijkt ook dat er een aantal compleet de weg kwijt zijn," gaat hij verder. Volgens Hennie kunnen een aantal maatregelen voorafgaand aan de herinrichting van de weg nu al genomen worden, zoals het aanpassen van verkeersborden, het verwijderen van plaatsnamen bij afslagen op de snelweg én het verlagen van de maximale snelheid. "Het aanleggen van bijvoorbeeld fluisterasfalt en een rotonde kan dan bij de renovatie worden meegenomen."

Toename van 40%

Uit metingen van de Provinciale Staten blijkt dat er in 2016 - voor de opening van de rondweg bij Oudenbosch - per etmaal 7760 voertuigen en 840 vrachtauto's over de N640 raasden. Sinds de opening van de Oudenbossche Koepelbaan is dit aantal met maar liefst ongeveer 40% toegenomen. "Laat ze nu maar weer eens opnieuw komen tellen en dan 'ouderwets' met zo'n slangetje over de weg, dan schrikt men werkelijk van het huidige aantal." Vooral de steeds hoger wordende snelheden zijn Hennie daarbij een doorn in het oog.

Rond de tafel

Een nieuw onderhoud met Provinciale Staten staat gepland op maandag 22 januari. Het Actiecomité gaat dan samen met de Samenstichting Hoeven en een drietal wijkverenigingen met omgevingsmanager Iris Erkens van de provincie rond de tafel zitten. "Wij willen dat er nu al wat gebeurd. Het meest belangrijke is inderdaad dat de snelheid eruit gehaald wordt," spreekt Hennie zich uit. Met name de invoering van een maximale snelheid van 60 kilometer over de gehele N640 met permanente controle, liefst deze maand nog, staat daarbij bovenaan het verlanglijstje. "Op een gegeven moment is ons geduld op en gaan we zelf maatregelen nemen, zoals de weg afsluiten bijvoorbeeld." Maar zover wil ook Hennie het liever niet laten komen. "Eerst maar weer eens het gesprek van 22 januari afwachten, maar een oplossing moet er komen," besluit hij. [l]

Tips, adviezen, op- en aanmerkingen zijn nog steeds van harte welkom bij het Actiecomité 'Stop de overlast nu N640'. Stuur daartoe een mail naar hwdeswaaf@hotmail.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief