De laatste container vertrekt naar Gambia, maar Miep Broos stopt niet met inzamelen van goederen. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
De laatste container vertrekt naar Gambia, maar Miep Broos stopt niet met inzamelen van goederen. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Nyatouta stuurt laatste container naar Gambia

Door: Sandra Broosus algemeen

OUD GASTEL - De door Theo en Miep Broos opgerichte Stichting Nyatouta stopt met het verzenden van containers met hulpgoederen naar het Afrikaanse land Gambia. Het vinden van voldoende geschikte opslagruimte en de hoge kosten van het transport zijn daar debet aan. Bovendien moeten de overige activiteiten van de stichting, die onverkort doorgaan, niet in het gedrang komen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De dochter van een nichtje van Theo deed vrijwilligerswerk in Gambia. Het echtpaar ging eind jaren negentig eens een kijkje nemen bij haar. "Eén bezoek per jaar werd algauw drie keer per jaar," vertelt de 71-jarige Miep Broos daarover. Op een van die bezoeken kwam Theo ten val en brak daarbij zijn arm. "We waren 5 ziekenhuizen verder voordat er foto's genomen konden worden. Omdat we ondertussen beiden ons hart aan Gambia hadden verloren, hebben we daarna besloten om te helpen met het verzamelen van spullen." Het land beviel het echtpaar zo goed dat ze er zelfs een huis hebben gekocht om er hun oude dag door te brengen." We hebben daar 8 jaar gezeten, toen werd Theo ziek en moesten we terug naar Nederland, waar hij op 5 december 2010 is overleden."

Flink karwei

Stichting Nyatouta (= we zullen doorgaan) is in 2008 opgericht om de hulpverlening in een officieel jasje te gieten. De afgelopen jaren zijn er meer dan tien containers, vol met schoolmeubeltjes, ziekenhuisspullen, kleding, fietsen, gereedschap, sportshirtjes en overige attributen naar Gambia verscheept. "Voor ons was het elk jaar weer een hele toer opslagruimte voor deze spullen te vinden. Daarnaast drukten de kosten van het verzenden, ca. € 4000,- per transport, steeds zwaarder op de begroting van Nyatouta. Het is een flink karwei om dat geld binnen te halen, maar ook dat lukte steeds weer. Andere activiteiten van de stichting moeten niet de dupe worden van het containertransport," verklaart Miep.

Stichting gaat door

Die andere activiteiten zijn voornamelijk projecten ter plaatse zoals het uitbouwen van schoolgebouwen waar de stichting nauw bij betrokken is. Een van die scholen draagt zelfs de naam van de oprichter: Theo Broos school. Door het verkopen van Afrikaanse artikelen, ontvangen giften en sponsoring knoopt de stichting alle financiële eindjes aan elkaar. "Zowel na het overlijden van mijn man als nu bij de laatste container ga ik, indachtig de naam van onze stichting, niet stoppen. Alles wat in een bananendoos kan en vooral kinderkleding is nog steeds welkom. Deze worden voortaan via andere kanalen naar Gambia verstuurd."

Giften welkom

De laatste container vertrekt binnenkort om voor het regenseizoen in Gambia te kunnen zijn. "Ik ben daar dan zelf om deze te ontvangen en de spulletjes te verdelen." Ook na het vertrek van de laatste container stopt de hulpverlening aan Gambia dus niet. "Giften en goederen zijn meer dan welkom." besluit Miep.

Eventuele giften kunnen gestort worden op: NL24RABO0113985681 tnv Stichting Nyatouta. Voor meer informatie: www.nyatouta.nl [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief