Toon en Lies van Iersel-Tak vierden op 9 januari hun 60-jarige bruiloft. FOTO ELS ROMMERS
Toon en Lies van Iersel-Tak vierden op 9 januari hun 60-jarige bruiloft. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Diamanten bruidspaar Toon en Lies van Iersel

Door: Sandra Broosus algemeen

OUD GASTEL – Vijfenzestig jaar geleden zagen Lies Tak en Toon van Iersel elkaar voor het eerst bij Slootmans, een dansgelegenheid in de Gastelse Dorpsstraat. Lies telde destijds 19 lentes en Toon was 25 jaar. Gecharmeerd door haar verschijning, vroeg hij haar ten dans en gelukkig bleek de klik wederzijds. Vijf jaar later gaven ze elkaar het jawoord. Daar hebben ze geen moment spijt van gehad, want tot op de dag van vandaag koesteren ze wat ze samen hebben opgebouwd.

DOOR ELS ROMMERS

Hoewel beiden uit Gastel komen, hadden de twee elkaar tot die ene dansavond nooit gezien. "Allereerst woonden we allebei in een ander deel van het dorp én Toon was zes jaar ouder", verklaart Lies. "Dat leeftijdsverschil was voor mijn ouders, toen we verkering kregen, eerst nog wel een dingetje. Terwijl ze nota bene zelf ook zes jaar in leeftijd schelen. Maar toen ze zagen dat Toon het serieus meende en we goed bij elkaar bleken te passen, hebben ze hem helemaal geaccepteerd", glimlacht Lies.

 

Champignonkwekerij

"Ik kom uit een gezin van dertien kinderen", gaat ze verder. "Bij ons thuis was het altijd druk en werd er hard gepraat. Bij Toon thuis, waar vijf kinderen rondliepen, heerste rust. Daar genoot ik intens van." Toch ging het stel na hun trouwen niet bij zijn ouders wonen, zoals in die tijd vaak gebeurde. "We hadden een eigen huis gebouwd op de Meir", vertelt Toon. "Na onze bruiloft stopte Lies met werken op de confectieafdeling van Van Gils. Ik werkte toen nog in het vlasbedrijf van mijn vader, maar die hele industrie ging op de schop. Lies en ik zijn toen een champignonkwekerij begonnen." In diezelfde periode werden hun dochter en zoon geboren. "Als Anita en Richard 's nachts lagen te slapen, gingen wij champignons plukken, met babyfoon en al. De volgende ochtend vroeg werd de vracht voor de veiling namelijk opgehaald en koelcellen konden we ons nog niet permitteren", weet het stel nog goed.

 

''s Nachts stonden we te plukken!'

Vakantie

Het gezinsleven was gezellig. Samen met familie werden er leuke dagtrips gemaakt en soms zelfs een vakantie samen doorgebracht, maar verder dan België en Duitsland zijn ze nooit gekomen. "We moesten altijd dicht bij huis blijven, want de champignons moesten geplukt worden", verduidelijken de jubilarissen. Daarnaast was er tijd voor Lies om te borduren en te breien en Toon was fervent fietser. "Eerst nog op de racefiets met een groepje", aldus Toon. "Later ging ik met Lies grote fietstochten maken." Op zijn vijftigste moest Toon met zijn werk stoppen vanwege een hernia. "Daarna verdiende ik wat bij met verzekeringen en manusje van alles in het gemeenschapshuis in Fijnaart", vertelt Toon. "Later ging Lies daar ook poetsen."

 

Fitness

Op dit moment genieten de echtelieden van een rustige oude dag. De inmiddels 90-jarige Toon kreeg vorig jaar een herseninfarct, maar dankzij zijn goede conditie overwon hij zijn verlammingsverschijnselen en gaat het nu weer goed met hem. Ook de 84-jarige Lies regelt alles thuis zelf nog. Fietsen doen ze nog steeds en Toon legt graag een biljartje, terwijl Lies fitnest. Het geheim van hun huwelijk? "We hebben wel eens een meningsverschil maar ruzie hebben we eigenlijk nooit", zegt Toon. "Met Toon kun je geen ruzie krijgen", haakt Lies er op in. "Hij is een lieve, rustige man die mij in mijn waarde laat." [l]

 

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief