Veel belangstelling van bewoners aan de Halderberge tijdens de bijeenkomst over overlast. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Veel belangstelling van bewoners aan de Halderberge tijdens de bijeenkomst over overlast. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Bewoners voelen zich niet meer veilig

Door: Sandra Broosus algemeen

HOEVEN - Uit een in Het Punt gehouden bijeenkomst voor de bewoners aan de Halderberge, waarbij voornamelijk gesproken werd over overlast van hangjeugd, vandalisme en parkeerproblemen rondom hun woningen, bleek dat het merendeel zich niet meer veilig voelt. Aan de wijkagent, woningstichting en gemeente het dringende verzoek iets aan deze problematiek te doen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Op de door het KBO georganiseerde bijeenkomst waren zo'n dertig aanwonenden en direct betrokkenen afgekomen. Meerdere klachten en grieven, die voornamelijk betrekking hadden op het onveilige gevoel en de parkeerproblemen, werden daarbij naar voren gebracht. Vele uiteenlopende vragen, tips en opmerkingen werden door de aanwezigen afgevuurd op vertegenwoordigers van de politie, gemeente en woningstichting Woonkwartier. Een verzoek voor het ophangen van camera's, waar de kosten van kapot gestoken banden verhaalt kunnen worden, hoe men 's nachts in het complex binnen kan komen, het beboeten van langparkeerders, het aanbrengen van betere verlichting en verbetering van de stoepen waren slechts enkele voorbeelden hiervan.

'Noteer bromfietsplaatjes en kentekens. Wij gaan eigenaren dan aanspreken. Dat helpt echt!'

Overlast

Helaas zat er weinig lijn in de discussie. Vaak werd er van het ene naar het andere onderwerp overgeschakeld en was er veel geroezemoes tussendoor. "Wij zijn afhankelijk van jullie meldingen, dan kunnen we anticiperen," merkte wijkagent Rob Nieuwerth op.

"Mensen worden steeds banger. Er komt steeds meer hangjeugd, zeker ook uit andere plaatsen," was een van de opmerkingen uit de zaal.

"Er zijn naar mijn mening drie groepjes verschillende hangjongeren, waarvan sommige ook blowen, die tot diep in de nacht overlast veroorzaken. Het kost soms zelfs mijn nachtrust," merkt een andere mevrouw daarbij op. "Noteer bromfietsplaatjes en kentekens. Wij gaan de eigenaren dan opzoeken en aanspreken. Dat helpt echt," riep de wijkagent daarbij.

Verkeersproblematiek

Een verzoek was verder om verdergaande verkeersmaatregelen en oplossen van de parkeerproblematiek.

Op 26 woningen zijn namelijk maar 13 parkeerplaatsen beschikbaar. "Het is zeker niet duidelijk dat dit een eenrichtingsweg is, er wordt dagelijks tegen het verkeer in gereden, achteruitgereden en te lang of de gehele dag geparkeerd waar dat niet mag," merkte een bewoner van een van de huisjes op.

"Wij van de gemeente zijn gebonden aan het bestemmingsplan," zegt beleidsmedewerker verkeer en vervoer Bella Verschoor. "Parkeerplaatsen doortrekken in de huidige groenstrook is eventueel wel mogelijk. Dan komen er 5 extra plaatsen bij."

Melden

Voor de vele problemen zijn helaas geen pasklare oplossingen voorhanden. Wel gaat het Woonkwartier zeker kijken naar verbeteringen in en om het eigen complex, zoals bijvoorbeeld een camera hangen in de centrale hal.

"We moeten elkaar in de gaten houden, problemen zelf oplossen en op elkaar kunnen rekenen," merkte een mevrouw op en oogstte daarmee applaus van de zaal. "De voornaamste boodschap die ik jullie nogmaals mee kan geven is melden, melden, melden. Gooi mijn mailbox vol. Ik zal zeker de BOA's en mijn collega's van de politie vragen wat vaker hier te gaan kijken," zei de wijkagent tot slot. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief