Van links naar rechts Arno Hopmans, Vincent van Peer, Kees en Toos van der Veeken en pastor Jan van Steenoven met de cheque van 1.200 euro. FOTO CORINE ROKS
Van links naar rechts Arno Hopmans, Vincent van Peer, Kees en Toos van der Veeken en pastor Jan van Steenoven met de cheque van 1.200 euro. FOTO CORINE ROKS

Monument voor doodgeboren kind krijgt steeds meer vorm

Door: Peter Houtepen Algemeen

OUDENBOSCH - Leerlingen van de Prinsentuin uit Oudenbosch zijn afgereisd naar Zegge om een cheque ter waarde van 1.200 euro aan het echtpaar Toos en Kees van der Veeken te overhandigen. Het geld is bedoeld als bijdrage aan het monument voor het doodgeboren kind dat binnenkort op de begraafplaats van Zegge wordt onthuld.

DOOR CORINE ROKS

"We vernomen van de plannen van het echtpaar Van der Veeken. We waren het gelijk eens, het bedrag dat we met het Kerstgala 2017 zouden ophalen zou geschonken worden aan dit initiatief", laat docente en begeleidster leerlingenraad, Sonja Kuiper, weten.

Regionaal doel

Elk jaar bedenkt de leerlingenraad van middelbare school Prinsentuin in Oudenbosch een goed doel in de regio. Afdelingsleider bovenbouw Erwin Mallens hierover: "Voorheen kozen we een landelijk doel, maar de laatste jaren kiezen we bewust regionaal. De leerlingen zijn zo meer betrokken. Vorig jaar hebben we gekozen voor een schenking aan een zorgboerderij in Etten-Leur, het jaar daarvoor de dagbesteding in Oudenbosch."

Bonnenverkoop

De 15-jarigen Vincent van Peer en Arno Hopmans uit Oud Gastel, beiden leerlingen van Prinsentuin en vertegenwoordigers namens de leerlingenraad, hebben de eer de cheque aan Toos van der Veeken te overhandigen. Op de vraag hoe het geld bijeengebracht is, antwoorden zij: "Met de verkoop van bonnen, suikerspinnen en foto's." Behalve een mooi inzamelingsmoment was het gala volgens de mannen ook heel gezellig.

Donaties

De berichtgevingen rond het initiatief voor een monument blijven ook elders niet onopgemerkt. Toos van der Veeken: "De reacties zijn overweldigend. Inmiddels hebben we ook een donatie van de Dorpsraad ontvangen en tijdens de Zegse Kerstmarkt is er door menig bezoeker flink in de buidel getast." Waarbij het echtpaar zich eveneens heel enthousiast uitlaat over de schenking van de middelbare school.   

Vastere vormen

Toos loopt al jaren rond met het idee voor het realiseren van een plekje om een doodgeboren kindje/miskraam te herdenken. Niet alleen voor baby'tjes van toen, maar ook van nu. Het plan nam steeds vastere vormen aan, zeker toen pastor Jan van Steenoven namens de parochie Zegge zijn goedkeuring gaf. Een startkapitaal heeft zij al bijeengebracht met de verkoop van zelfgemaakte kaarsen.

Verdriet

De pastor licht toe: "We waren direct enthousiast. Ik spreek zo vaak mensen die nog steeds verdriet hebben omdat hun doodgeboren kindje, of te vroeg geboren kindje,  begraven is in ongewijde grond. Vaak hebben de ouders het kindje niet eens vastgehouden. Het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de katholieke kerk, een misopvatting die tot de jaren vijftig binnen het geloof speelde."

Erfzonde

"Kijk,  vroeger werden de baby'tjes direct gedoopt, vaak nog dezelfde dag dat ze geboren werden. Volgens het geloof waren pasgeborenen belast met de erfzonde, die door de doop verdween. Vandaar dat de kersverse ouders vrijwel direct hun kindje lieten dopen", legt Van Steenoven uit. Echter baby'tjes die dood ter wereld kwamen werden direct door de koster meegenomen en begraven in ongewijde grond. "Vaak op een afgelegen stukje aarde op de begraafplaats."

Tekst

Maar daar komt binnenkort een einde aan. Een mooi plekje direct bij de ingang van het kerkhof is gereserveerd voor het monument. Kees van der Veeken: "We zijn overal gaan kijken voor een geschikte gedenksculptuur. Op de begraafplaats in Waalwijk hebben we gevonden wat we zochten. Inmiddels is de beeldhouder, Cor van Oosterhoud uit Lith, al ver gevorderd met ons Zegse monument dat door een sokkel gedragen gaat worden. Het krijgt ook een mooie tekst: 'In liefde verbonden voor altijd'."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief