Robbert van den Broeke is als de dood om weer in de cel te belanden. ARCHIEFFOTO
Robbert van den Broeke is als de dood om weer in de cel te belanden. ARCHIEFFOTO

Van de Broeke vreest arrestatie op Aruba

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Robbert van de Broeke vliegt voorlopig niet naar Aruba. Hij had dit plan opgevat, omdat hij zegt zeker te weten waar het lichaam van de in 2005 vermoorde Natalee Holloway ligt. Autoriteiten nemen zijn aanwijzingen echter niet serieus en zijn niet van plan het graf, waar Holloway volgens het Hoevense medium ligt, open te breken. Zijn adviseur op Aruba adviseerde hem om af te reizen naar het eiland om zelf het bewijs te leveren. Daar ziet Van de Broeke nu vanaf uit angst om weer achter de tralies te belanden. "Ik ben getraumatiseerd door mijn arrestatie van twee jaar geleden. Dat wil ik niet nog eens meemaken", zo zegt hij.

Robbert van de Broeke zegt zeker te weten waar het lichaam van de verdwenen Natalee Holloway ligt. In 2014 vertelde hij al in Shownieuws dat het stoffelijk overschot begraven zou liggen op begraafplaats Saint Anna op Aruba. In oktober kreeg hij naar eigen zeggen ook de precieze locatie door; graf 15. Volgens hem heeft verdachte Van der Sloot (zie kader) dit ook toegegeven in een Skype-gesprek met een vriend van het Hoevense medium.

Paspoort

Vorig jaar stelde Van den Broeke een paspoort te hebben aangevraagd om af te kunnen reizen naar Aruba om de autoriteiten op het eiland ervan te overtuigen dat het graf geopend moet worden. "Inmiddels heb ik het paspoort binnen, maar toch ben ik nog niet naar Aruba gegaan. Een vriend van mij heeft op het eiland alles op alles gezet om de autoriteiten zover te krijgen, maar dat op heden zonder resultaat."

Omsingeld

Van den Broeke heeft recent overwogen om zelf het graf open te breken. "Dat is eigenlijk het advies van mijn vriend, omdat het bewijs dat ik het juist heb aangevoeld dan natuurlijk zwaarder zal wegen dan grafschennis. Toch ga ik het niet op die manier doen", zegt Van de Broeke. De reden daarvan is dat het Hoevens medium getraumatiseerd is door een eerdere arrestatie, twee jaar geleden. "Ik lag diep te slapen toen de deur er ineens werd uit getrapt. Ik schrok me wezenloos en dacht dat ik vermoord zou worden door een of andere gek. Ik heb geprobeerd uit het raam te springen, ineens was ik omsingeld door elf agenten en werd ik opgepakt op verdenking van bedreiging."

Van de Broeke zat tien dagen vast in een cel in Amsterdam vanwege dreigmails die vanuit zijn adres gestuurd werden. "Ik was gehacked, maar dat geloofde men niet. Totdat bleek dat er, terwijl ik vast zat, nog steeds dreigmails werden gestuurd. Toen ging er bij de politie een lichtje branden dat ik dat inderdaad niet kon zijn en werd ik vrijgelaten", zo vat het medium samen.

Cel

"Hoe dan ook hebben die dagen in de cel mij enorm getekend. Ik vond het werkelijk traumatisch en dat wil ik niet nog een keer meemaken. Dat is de reden dat ik niet naar Aruba ga om het graf open te maken. Voor Natalee en haar familie zou ik het misschien nog wel doen. Maar goed, wie weet kom ik twee jaar vast te zitten. Dat trek ik niet", zegt hij stellig.

Tegenslagen

Van de Broeke kan het er ondanks de tegenslagen niet bij laten zitten. "Ik ben momenteel in contact met iemand om een professionele en zeer overtuigend brief op te stellen. Hopelijk werkt dat wel, want ik weet gewoon zeker dat ze daar ligt. Er zit nog steeds progressie in, ik geef de hoop niet op", besluit hij. 

Natalee Holloway

Het Amerikaanse meisje Natalee Holloway verdween in de nacht van 30 mei 2005. Joran van der Sloot is van meet af aan hoofdverdachte in de zaak. Hij bekende de moord meerdere keren, onder andere in het programma van Peter R. de Vries en tegenover de moeder van Natalee Holloway. Toch is nooit veroordeeld. Hij zit momenteel in een Peruaanse cel waar hij een straf van 28 jaar uit zit voor de moord op Stephany Flores.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief