Als eerbetoon voor Jacks inzet is het Maria Goretti scoutinggebouw omgedoopt tot Jack’s Honk. FOTO ELS ROMMERS
Als eerbetoon voor Jacks inzet is het Maria Goretti scoutinggebouw omgedoopt tot Jack’s Honk. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Jack Koevoets koninklijk onderscheiden

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN – Ooit riep Jack Koevoets uit dat een lintje voor hem niet hoefde. 'Er zijn zoveel manieren om je waardering te laten blijken', vind hij zelf. Toch had men vanuit het verenigingsleven de behoefte om hem symbolisch te bedanken voor al zijn inzet. En dus werd hij afgelopen week in het zonnetje gezet en kreeg hij tijdens een vergadering de versierselen opgespeld door de burgemeester.

DOOR ELS ROMMERS

De 69-jarige Jack Koevoets, die in 2007 zijn functie als facilitair manager neerlegde, kan met recht een sociaal dier genoemd worden. Vanaf zijn vijftiende jaar is hij al betrokken bij de scouting. "Via een vriend kwam ik in aanraking met scouting Laurentius in Breda", blikt Jack terug. "Daar werd ik uiteindelijk voortrekker van de oudste groep. Nu heet die functie roverscout. In 1966 werd ik leider van de nieuw te vormen Albert Schweizer verkennersgroep in de parochie De Goede Herder. Daarvoor moest ik toen nog op cursus."

Dominospel
Jack groeide door tot hopman en nam begin jaren '70 zitting in het bestuur van het Bredase district, waartoe maar liefst 28 scoutinggroepen behoorden. "Begin tachtiger jaren ben ik in Breda met de scouting gestopt en nam plaats in het bestuur van de oudervereniging van de Mariaschool in Hoeven, waar ik me ondertussen met mijn gezin had gevestigd", aldus Jack. "Als lid van de werkgroep van de Nederlandse Katholieke Oudervereniging heb ik bijgedragen aan de discussie of ouderverenigingen nog nut hadden toen er Medezeggenschapsraden kwamen. Ik vond van wel en dat maakte ik duidelijk door een dominospel te ontwikkelen dat later zelfs aan Denemarken is verkocht!"

Uniformen
"Naar aanleiding daarvan werd ik gevraagd als consulent voor de NKO, regio West-Brabant. Ik gaf adviezen over bijvoorbeeld pesten en leidde onder meer ouders en leerkrachten op tot MR-lid. Dat heb ik 12,5 jaar gedaan. Vervolgens wilde de gidsenleiding van Scouting Maria Goretti mij graag in het bestuur. Vanwege mijn scoutingervaring en facilitaire kennis besloot men mij tot voorzitter te benoemen. Er speelde toen veel omtrent de huisvesting van onze vereniging. Na vier jaar lobbyen is het eindelijk gelukt om een mooi nieuw gebouw met steun van de gemeente te realiseren. Ook zorgde ik dat de scoutingspelregels weer gevolgd werden. Dus handhaving van de leeftijdsgrenzen én het dragen van uniformen."

Verbinder

"Naast mijn bestuursfuncties ben ik altijd blijven meedoen aan activiteiten. Als je wilt weten hoe de jeugd zich voelt, moet je je onder hen begeven. En scouting is zó leuk! Spelenderwijs leren jongeren er niet alleen vlotten en kampementen bouwen, maar ook samenwerken, doorzetten en respect hebben voor de natuur en elkaar." Ondanks zijn enthousiasme probeerde Jack toch een paar keer een stapje terug te doen maar iedere keer weer wisten ze hem te strikken. Zo wist hij met zijn verbindende kwaliteiten groepen en hun leiding in aantallen te laten groeien. Zijn talenten werden ook opgemerkt door het regiobestuur van de scouting in West-Brabant waar hij aanvankelijk in de werkgroep zat en als groepsconsulent fungeerde. "Op hun verzoek ben ik uiteindelijk penningmeester geworden", vertelt Jack die tevens het secretariaat voor zijn rekening neemt.

Grootste Boer
Ook draagt Jack carnaval een warm hart toe en is hij zes jaar lang Grootste Boer van De Peejenzaaiers geweest. Momenteel is hij alleen nog lid van de Raad van Elf. "Dit wordt mijn laatste jaar", geeft Jack te kennen. "Veel tijd overhebben zal ik niet, want ik ben nog altijd betrokken bij de KBO. En ik word bestuurslid van stichting Iris, de sportvereniging voor hartpatiënten. Op mijn 43ste kreeg ik een hartstilstand. Dat ik nog leef, voelt als een tweede kans en sindsdien geniet ik des te meer van het leven." [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief