Op 13 februari 1958 gaven Tonny Brouwers en Sjaan Kannekens elkaar het ja-woord. FOTO ELS ROMMERS
Op 13 februari 1958 gaven Tonny Brouwers en Sjaan Kannekens elkaar het ja-woord. FOTO ELS ROMMERS

Tonny en Sjaan Kannekens 60 jaar getrouwd

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN – Op 13 februari feliciteerde de burgemeester de 83-jarige Tonny en de 81-jarige Sjaan Kannekens met hun diamanten bruiloft. In verband met alle carnavalsactiviteiten, vieren de jubilarissen dit heuglijke feit pas in het komende weekend met vrienden en familie. Hoewel Tonny net een nieuwe heup heeft gekregen, zit er wellicht toch een dansje in, want zo is hun romance ook begonnen…

DOOR ELS ROMMERS

Die eerste dans, 61 jaar geleden tijdens de Hoevense kermis, maakte Sjaan meteen duidelijk dat Tonny Brouwers meer dan de moeite waard was. "Ik kende haar al van zien. Destijds woonde ik op de Oude Molen, waar mijn vader een rijwielhandel had en vaak fietste ik langs de bakkerij van haar ouders als ik naar de fietsenmaker reed van wie ik het vak moest leren. De bakkerij lag op de grens tussen Etten-Leur en Hoeven. Soms kocht ik er een rolletje drop. Tonny had nog drie zussen en allemaal waren het leuke dames", lacht Sjaan schalks.

Bakkerij
Sjaan, afkomstig uit een gezin van 12 kinderen, doorliep zijn militaire dienstplicht, waarna de plannen om zijn vaders rijwielhandel over te nemen, definitief van de baan waren. "Het was een aflopende zaak, dus ging ik in de scheepsbouw werken", vertelt Sjaan. "En toen kwam die ene dans met Tonny. We kregen verkering en een jaar later stonden we voor het altaar." Het stel trouwde voor de wet in Etten-Leur. De kerkelijke plechtigheid vond plaats in Hoeven. "Feesten deden we bij ons thuis", zegt Tonny. "Na ons trouwen gingen we in de Bovenstraat wonen, bij mijn ouders, die de bakkerij ondertussen hadden ingewisseld voor een kruidenierswinkel. Niet lang daarna werd onze eerste zoon geboren. In de daaropvolgende jaren zijn we nog vaak in het weekend naar mijn ouders gegaan, waar altijd wel mensen waren om mee te kaarten of dansen."

Autoritten
Er volgde nog een verhuizing naar de Sint Janstraat, waarna de echtelieden zich vestigden in de Sportstraat. Daar wonen ze tot op de dag van vandaag nog steeds. Sjaan maakte een carrièreswitch naar de metaalbouw, waar hij tot aan zijn pensioen is blijven werken. Hun huwelijk bracht nóg twee zonen voort. "Daarna gaf ik de hoop op een meisje maar op", grapt Tonny. "Samen vormden we een hecht gezin. Toen de kinderen nog klein waren, en we een eigen auto nog niet konden bekostigen, mochten we in het weekend met de Renault Dauphine mét schuifdak van mijn ouders rondtoeren. Dan gingen we bijvoorbeeld naar Haarlem, Zandvoort of Zouteland.

Ik zorgde voor de inwendige mens, terwijl Sjaan zich vermaakte met de kinderen."

Sportief
"Van een stok met daaraan een badlaken, maakten we van onze rubberboot een heuse zeilboot", vertelt Sjaan stralend. "Daarnaast ging ik graag een potje voetballen met de jongens of vliegeren. Vissen vond ik trouwens ook leuk." Tonny was altijd de stille kracht achter de mannen. Zij zorgde ervoor dat ze niets tekort kwamen. Ze hield van handwerken, maar is daarnaast ook altijd sportief geweest. "Ik heb getennist, gewandeld en gefietst. Tegenwoordig hebben we een elektrische fiets waar we nog altijd tochten mee maken", aldus Tonny. Meer tijd om te reizen kwam er toen de drie zonen eenmaal uit huis waren. "We kochten een chalet in Durbuy waar we jarenlang van genoten hebben. Later gingen we langere reizen maken, naar onder andere Santiago de Compostella en Venetië."

Een goed huwelijk
Nog altijd zijn de twee echtelieden fit van lijf en scherp van geest. Met een nieuwe heup, kan Tonny er weer jaren tegen. "We leven gezond en voelen ons goed", verklaart het diamanten bruidspaar. Hoe ze samen zo gelukkig gebleven zijn? "Ik bewonder het dat Sjaan alles met zijn handen kan maken wat hij ziet. Bovendien is hij lief en zorgzaam", laat Tonny weten. Waarop Sjaan zegt: Al sinds de allereerste dans ben ik weg van Tonny en dat gevoel is nooit weggegaan." [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief