De kerk kan volgens de gemeente fungeren als dorpshuis. FOTO PETER BRAAKMANN
De kerk kan volgens de gemeente fungeren als dorpshuis. FOTO PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

Plan voor dorpshuis in Hoevense kerk

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Als het aan de gemeente Halderberge en het parochiebestuur van St. Jan de Doper ligt, wordt de Hoevense kerk in de toekomst omgetoverd tot dorpshuis. Voorwaarde is wel dat de erediensten gewoon gehouden kunnen blijven houden. Het rijksmonument kan zo in gebruik blijven en behoudt Hoeven haar dorpshuis.

DOOR VERA DE GEUS

Basisschool De Lindenlommer is leeg na de ingebruikname van basisschool Uniek en ook de nabijgelegen bibliotheek in Hoeven komt te vervallen waardoor er een mooi gebied is ontstaan voor nieuwe plannen. De bodem is echter verontreinigd en om dat op te lossen, moet ook de grond onder dorpshuis Het Kompas afgegraven worden. Dat betekent dat ook het dorpshuis moet sluiten. Volgens wethouder Jan Paantjens zou herbouw een mogelijkheid zijn, maar is het wellicht beter om het hele gebied onder de loep te nemen en te herontwikkelen.

Mooie oplossing

Paantjens is er echter wel van overtuigd dat het dorp gebaat is bij een dorpshuis en de gemeente wil er dan ook voor zorgen dat deze functie behouden blijft. "Nieuwbouw op de huidige locatie zou een alternatief zijn, evenals in de omgeving van de nieuwe brede school en in de buurt van de kerk", zo zegt Paantjens. "We zijn echter op het idee gekomen om het dorpshuis wellicht in de kerk te realiseren. Dat zou een hele mooie oplossing zijn voor de toekomst van het gebouw. Het is een rijksmonument dat we graag willen behouden, maar het kerkbestuur geeft ook aan zich zorgen te maken over de toekomstige functie van het gebouw", zegt hij.

Onderzoek

De gemeente heeft inmiddels de eerste verkennende gesprekken gevoerd met het bestuur van de parochie en beide partijen willen de mogelijk onderzoeken. "Voorwaarde is wel, dat hoe we het ook aanpakken, de erediensten gewoon gehouden kunnen blijven worden. Dat spreekt voor zich, wat ons betreft", zegt Paantjens desgevraagd. "Verder is het bestuur van de kerk ook enthousiast over deze eventuele invulling voor de toekomst." Bij het onderzoek worden ook de omwonenden en de verenigingen betrokken worden. Op korte termijn wordt er een bijeenkomst georganiseerd om betrokkenen verder te informeren. De Samenstichting Hoeven is ook nauw betrokken bij de plannen en het vinden van een ruimere invulling van een Hoevens dorpshuis. "Het is belangrijk dat het vanuit de samenleving zelf komt, vandaar ook de koppeling met de Samenstichting Hoeven. Zij weet wat er leeft." Op korte termijn vraagt het college van B&W de gemeenteraad om geld vrij te maken voor het verkennende onderzoek en een ruimtelijke visie op te stellen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief