Afbeelding

Dankzij brouwerij ‘t Meuleneind heeft Halderberge nu haar eigen speciale bieren

Algemeen

HOEVEN - Het brouwen van bier in eigen huis, keuken, schuur of garage voor zelfconsumptie is de jongste jaren ontzettend populair. Van hieruit zijn een aantal (kleinere) brouwerijtjes ontstaan, die het brouwen van gerstenat wat serieuzer aanpakken. Alleen al in Brabant zijn honderden hobbyisten bezig om op wat grotere schaal te produceren. Zo ook brouwerij ‘t Meuleneind van de familie Dommise uit Hoeven. Dankzij hen hebben het Halderbergs Blond, Weizen, Dubbel en Triple het levenslicht gezien en kan Halderberge pronken met zijn eigen biermerk. Jan Dommisse (56) is oorspronkelijk afkomstig uit Westkapelle in Zeeland en zijn vrouw Lia (54) uit Breda. Het werk in de metaalbranche bracht Jan eind jaren tachtig naar West Brabant. In 1988 kocht het jonge stel in de Moleneindsestraat in Hoeven een oude boerderij, die ondertussen helemaal verbouwd is. “Toen wij hier kwamen wilde niemand erin wonen, maar ná de verbouwing was dat wel anders,” vertelt Jan. Zoon Joost gaf zijn vader een paar jaar geleden voor zijn verjaardag een bierpakket en gaandeweg kwam het idee om dat bier zelf te gaan brouwen. “De verbouwing van het huis en de schuur was helemaal klaar en verder hadden we op dat moment niet veel om handen,” verklaart Lia daarbij. Proefbrouwsels Het eerste brouwsel, een extract in blik met wat water erbij, waarbij de smaak wel wat te wensen overliet, was de aanzet om het eens wat serieuzer aan te gaan pakken. “Ik kwam in contact met amateurbierbrouwersvereniging De Roerstok in Tilburg. Zij verzorgen onder andere een brouwcursus van twee dagen die Joost en ik gevolgd hebben. Daarvoor had ik al wel een paar proefbrouwsels gemaakt vanuit Google, maar dit was net even wat anders met een veel beter resultaat. Brouwen en knutselen liggen dicht bij elkaar. Je moet een redelijke knutselaar zijn om een goede brouwer te worden,” legt Jan uit. Als voorbeeld toont hij daarbij wat zelfgemaakte ‘knutselwerkjes’, die helpen om het brouwproces zo goed mogelijk te laten verlopen. De huiskamer dient bij gelegenheid als proeflokaal. Recept “Het samenstellen van een recept is het meeste werk. Om dat goed te krijgen is gewoon een kwestie van proberen en testen. Soms is iets te bitter, dan is de kleur niet goed. Het is constant door ontwikkelen,” gaat Jan verder. Normaal gesproken zijn bierrecepten ‘topsecret’, maar bij De Roerstok organiseert men voor de hobbyisten onderling competities, waarbij de winnaar verplicht is het recept openbaar te maken. “Daar kunnen we allemaal weer van leren. Het dient als een soort leidraad waarbij elke brouwer uiteindelijk toch zijn eigen handtekening onder een brouwsel zet.” Molen Omdat het aanschaffen van een eigen installatie heel erg veel geld kost, heeft Jan bij brouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel, waar meer hobby-brouwers hun bier produceren, onderdak gevonden. “Bijna elke zaterdag ben ik daar te vinden. Je hoort en ziet veel en daar leer je telkens weer van.” Op 25 maart is daar de eerste charge van 750 liter Halderbergs Blond gebrouwen. Ondertussen is daar al een tweede charge van gedaan en ook charges van Halderbergs Weizen, Halderbergs Dubbel en Halderbergs Tripel. Hoewel het brouwen en bottelen in Kaatsheuvel gebeurt, kent Halderberge dus nu zijn eigen biermerk. “De naam ‘t Meuleneind komt uiteraard van onze straat, waar heel vroeger een standaardmolen heeft gestaan, die nu als embleem op de dop staat afgedrukt. Het etiket is een verwijzing naar het feit dat je van bier vrolijk wordt. Er staat een oude dame afgebeeld, die na het drinken bij het ondersteboven houden van het flesje, plots blijkt te zijn veranderd in een aantrekkelijk blondje,” lacht Jan. Eigen glas Halderbergs Blond is al op meerdere verkooppunten in Halderberge verkrijgbaar. Weizen, Dubbel en Tripel volgen zo snel mogelijk. “Dit zijn bieren die vanwege gisting op de fles nog even wat langer moeten staan,” verklaart Jan. Ondertussen is de gehele familie bij het bierproject betrokken. “Onze zoon Joost was er al veel mee bezig, maar onze dochter Moniek zorgt nu voor de website,” zegt Lia. “Waar dit heen gaat is moeilijk in te schatten. We laten ons leiden door de ontwikkelingen en worden wellicht door de markt opgedreven. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig om een eigen glas te ontwerpen. Onze wens is in elk geval om zo snel mogelijk onze eigen brouwerij in te richten,” besluit het gedreven echtpaar. Meer informatie over brouwerij ‘t Meuleneind is te vinden op: www.brouwerij-tmeuleneind.nl BIJDRAGE JOHAN WAGENMAKERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief