Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

Provincie buigt zich over verhuizing van Aldi

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - De bal ligt bij de provincie wat betreft een eventuele verhuizing van de Aldi in Oudenbosch. De supermarktketen wil het pand in het centrum verlaten en heeft haar oog al langere tijd laten vallen op het voormalige Handelscentrum aan de Bosschendijk. Er is flink wat tegenstand, met name vanuit de lokale ondernemers. Wethouder Hans Wierikx benadrukt dat als er al verhuisd wordt, er aan héle strenge eisen voldoen moet worden, met name at betreft de invulling van het huidige pand en parkeren op de Bosschendijk.

Aldi kreeg afgelopen zomer al toestemming van de gemeente Halderberge om te verhuizen naar het Handelscentrum aan de Bosschendijk. Aldi kreeg wel te horen dat Aldi hoe dan ook moest zorgen voor een goede invulling voor het pand dat dan in het centrum van Oudenbosch leeg komt te staan.

Win-winsituatie

De eventuele verhuizing van Aldi uit het centrum van Oudenbosch naar de Bosschendijk houdt de gemoederen al lange tijd flink bezig. Aldi wil naar het voormalig handelscentrum en tekende en jaar geleden al een intentieovereenkomst met Action om deze winkelketen in het pand van Aldi te laten trekken. Aldi-woordvoerder Gerald Kas stelde toen dat het plan dat al jaren in de la ligt een win-winsituatie voor Oudenbosch zou betekenen. De supermarktketen opent steeds meer zaken aan de rand van centra en wil dat ook in Oudenbosch voor elkaar krijgen. Aldi liet haar oog al eerder vallen op het handelscentrum aan de Bosschendijk en pleitte voor winkelruil. Hij stelde zelfs dat als de gemeente niet meewerkt, Aldi overweegt te vertrekken uit Oudenbosch.

Vitaal

Ondernemers De Oudenbossche Koepelondernemers reageerden begin 2017 enorm fel op het Aldi-verzoek. "Het ondersteunen van dit verzoek zou ingaan tegen alle principe afspraken die met de gemeente zijn gemaakt", zo zei men tegen de Bode. "Wij zijn met regelmaat in gesprek met de wethouder van Economische zaken en ook zeer intensief betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe Economische Visie Nota. Een van de zwaarwegende afspraken is het vitaal houden van het kernwinkelgebied. Om dit te kunnen realiseren is het nagenoeg onmogelijk om de gemaakte afspraken met betrekking tot centralisatie niet na te komen. In het verleden zijn er meerdere aanvragen geweest voor vestiging buiten de kern en deze zijn consequent afgewezen. Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat dit voor het college een serieuze overweging zou zijn."

Regionale regelgeving

Dat blijkt het nu echter wel te zijn, hoewel wethouder Hans Wierikx benadrukt dat het zeer zeker nog geen gelopen race is. "Sterker nog, de bal ligt nu bij de provincie", legt hij uit. "De volgende stap is een realisatieovereenkomst met daarin alle voorwaarden waar Aldi aan moet voldoen. Dat gaat best ver. Zo moet Aldi zorgen voor een hele goede invulling voor het huidige pand, moet het nieuwe pand passen in het bestemmingsplan en ook zaken als parkeren op de Bosschendijk moeten tot in de puntjes geregeld zijn. Regionale regelgeving is nu leidend. Daarom buigt de provincie zich eerst over deze kwestie, nog voor welke inspraakprocedure dan ook", zo legt de wethouder uit. Volgens Wierikx heeft Aldi de overtuiging dat haar plan zeker te realiseren is, maar hij geeft aan dat een en ander nog steeds niet zeker is. "Wat ons betreft zitten we echt nog in de onderzoeksfase", besluit hij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief