Afbeelding

Samenwerking moet meer mensen duurzaam werk bieden

Door: Peter Houtepen Algemeen

WEST-BRABANT - In de regio West-Brabant start een pilot waarin verschillende gemeenten, verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant, WVS en Randstad, samenwerken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een concrete opstap naar deze markt te bieden met de zekerheid van tenminste een jaar werk.

De betrokken partijen hebben hier donderdag een intentieverklaring over getekend. De eerste prioriteit is mensen helpen de opstap te maken naar de arbeidsmarkt, zodat ze weer kunnen ervaren wat het is om aan het werk te zijn en vaardigheden op kunnen doen. WVS biedt hiervoor een leerwerktraject aan waarin aandacht is voor competenties en logistieke vakvaardigheden. Vervolgens worden zij begeleid om ook aan het werk te kunnen blijven. In de pilot krijgen mensen een jaarcontract aangeboden, met het uiteindelijke doel ook na dat eerste jaar op eigen benen te staan en zelfstandig door te stromen naar ander werk.

Win-win situatie

Thomas Zwiers, bestuursvoorzitter Werkplein Hart van West-Brabant: "Werk maakt het voor mensen mogelijk om uit een sociaal isolement of armoede te komen. En te blijven. Met deze pilot willen we op een sociaal innovatieve manier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een toekomst bieden binnen de logistiek en het aantal bijstandsuitkeringen nog verder laten dalen. In onze regio hebben we nu al 4,6 procent minder uitkeringen dan eind maart 2017." De samenwerking zorgt voor een win-win situatie: kansen voor mensen die op zoek zijn naar een baan en minder kosten aan uitkeringen voor gemeenten.

Het Werkplein is er voor de 225.000 inwoners van Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal en Zundert en voor de 18.000 actieve bedrijven die werkgelegenheid bieden aan ruim 104.000 personen. FOTO TIMO REISIGER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief