Seniorenraadvoorzitter Anthony van Dijck (links) en wethouder Jan Paantjens.
Seniorenraadvoorzitter Anthony van Dijck (links) en wethouder Jan Paantjens. Foto: Vera de Geus

Eenzaamheid ook groot probleem in Halderberge

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Veertig procent van de Halderbergse ouderen is eenzaam, evenals tien procent van de rest van de inwoners. Hoewel het een probleem is dat in het hele land speelt, vindt de gemeente Halderberge het cijfers om van te schrikken. Ze vroeg de seniorenraad om mee te werken aan een plan om dit probleem aan te pakken. De eerste stappen zijn gezet, maar dit jaar nog worden de eerste concrete plannen gepresenteerd en uitgevoerd.

Het is niet zo dat de gemeente niets doet op het gebied van eenzaamheid. Zo is het project Tijd van je Leven van start gegaan om ouderen uit hun isolement te halen door middel van onder andere culturele activiteiten zoals muziek maken en schilderen. "Mede daardoor, evenals vanwege de landelijke cijfers. hebben we moeten constateren dat eenzaamheid echt een stevig probleem is", aldus een bezorgde wethouder Jan Paantjens.

Passie

Vanwege het grote vertrouwen dat het college heeft in de lokale Seniorenraad, heeft men voorzitter Anthony van Dijck gevraagd aan de slag te gaan. "Dit wilden de leden gelukkig doen, het is echt met veel energie en passie opgepakt", zo zegt Paantjens. Van Dijck: "We vonden het een grote eer, maar ook een grote klus. We hadden duidelijk het gevoel: nú moeten we ons bewijzen, er wordt echt iets van ons verwacht." De Seniorenraad deed gedegen onderzoek, belegde bijeenkomsten en sprak met autoriteiten op het gebied van eenzaamheid. Alles om een goed beeld te krijgen van het probleem en zo te komen tot een oplossing. "Het is geen gemakkelijke opgave. Eenzaamheid is niet grijpbaar. Het is een gevoel. Het merendeel spreekt dat echter liever niet uit. Het is een gevoel dat je moet zien. Dat je moet voelen. We hebben onszelf drie maanden de tijd te geven om te komen met een advies. Dat is gelukt en daar zijn we trots op."

Jongeren

Dat advies gaat komend jaar omgevormd worden in een concreet plan. Dat komt mede tot stand door een kerngroep op te richten waarin niet alleen leden van de Seniorenraad zullen zitten. "Het was in eerste instantie gericht op ouderen. Nu is het echter zo dat eenzaamheid helaas ook in andere leeftijdsgroepen speelt. Daar zijn we gaandeweg achter gekomen.Veel jongeren ervaren ondanks of dankzij social media een gevoel van eenzaamheid, maar ook mensen van middelbare leeftijd hebben met eenzaamheid te maken. Daarom hebben we besloten dat we ons niet alleen richten op eenzame ouderen", zo legt Paantjens uit.

Preventie

Het uitvoeringsplan gaat zich volgens Van Dijck en Paantjens richten op drie pijlers. Preventie, de zwaardere zorg en de lichte zorg. "Preventie is van groot belang hierin. Zelfs al op jonge leeftijd kun je handvatten krijgen om eenzaamheid te voorkomen of om hier op de juiste manier mee om te gaan. Daarom is het belangrijk om hier ook het consultatiebureau en de scholen hierin te betrekken", zo zegt Paantjens. "De mensen die al lange tijd last hebben van eenzaamheid hebben zware zorg nodig. Het is zelfs zo dat eenzaamheid je hersenen op den duur kan veranderen, het IQ laat dalen en het perceptievermogen aantast. Daar moet je echt intensieve therapie op zetten", zegt hij.

Boerenkoolaanpak

De zogenaamde boerenkoolaanpak wordt uitgewerkt voor de wat lichtere gevallen. "Iedere mens ervaart op een bepaald punt in zijn leven een gevoel van eenzaamheid. Bijvoorbeeld na verdriet, teleurstelling of het wegvallen van het werk of de partner. Door middel van extra aandacht van bijvoorbeeld buren, familie of een vereniging, kan iemand net even de steun ervaren om niet eenzaam te worden." 2018 wordt het opstartjaar, maar de gemeente en de Seniorenraad zetten in op een meerjarenbeleidsplan. Ook gaat men voor een constructieve samenwerking met allerlei partijen om eenzaamheid in Halderberge terug te dringen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief