Afbeelding

Glasvezel in buitengebied steeds dichterbij

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Als het aan de gemeente Halderberge en marktpartij Mabib ligt, duurt het niet lang meer voordat de inwoners van het buitengebied in Halderberge ook de beschikking hebben over een breedbandnetwerk. Recent hebben beide partijen een convenant ondertekend.

De aanleg van een glasvezelnetwerk voor snel internet in het buitengebied lijkt steeds dichterbij te komen. Wethouder Hans Wierikx en Mabib-directeur Piet Grootenboer hebben inmiddels het convenant breedbandnetwerk ondertekend.

Samenwerking

Hiermee gaan zij niet over en nacht ijs, want de afgelopen twee jaar zijn de partijen al met elkaar in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn om in het hele buitengebied van Halderberge een glasvezelnetwerk te realiseren. "We zijn hier al enorm lange tijd mee bezig", vertelt wethouder Hans Wierikx. "We hebben geprobeerd om op dit vlak, onder andere om de kosten te kunnen delen, ook samen te werken met omliggende gemeenten, maar helaas gaf dat onvoldoende resultaat."

Struikelblokken

Halderberge zat in de Taskforce Breedband Buitengebied bestaande uit de gemeenten Rucphen, Woensdrecht, Aalburg en Etten-Leur. Vorig jaar kwam het college van B&W tot de conclusie dat de Taskforce voor Halderberge geen meerwaarde heeft. De voorwaarden waarop de gemeenten het breedband door aanbieder Majib aan wilden laten leggen, stroken namelijk niet met de wensen van Halderberge. Om die reden zet Halderberge een streep door de samenwerking op dit gebied en ging alleen verder met Mabib. Over struikelblokken, onder andere betreffende de diepte waarop de kabels komen te liggen, zijn volgens Wierikx duidelijke en bevredigende afspraken gemaakt.

Helft

Daarmee stond de partijen niets in de weg om te komen tot een convenant. "Nu kan begonnen worden met de voorbereiding van de aanleg van dit netwerk. Hierbij is een eerste stap om aan bewoners nog dit voorjaar te vragen of zij een glasvezelverbinding willen. Hierbij moet het minimum aantal aansluitingen van 50% van het totaal van ongeveer 450 mogelijke aansluitingen worden bereikt", aldus de gemeente. Halderberge verwacht hierin geen problemen, omdat uit eerdere onderzoeken bleek dat de wens voor breedband in het buitengebied en op de bedrijventerrein groot is. "We kunnen alleen faciliteren, maar vinden dit wel zo'n duidelijk signaal dat we het rapport doorsturen naar de telecommarkt. We hopen dat een van de partijen dit op zal pakken, want het zal zeker een flinke economische impuls voor de bedrijventerreinen betekenen", aldus Harteveld een jaar geleden.

Bedrijventerreinen

Er wordt niet alleen gekeken naar een goed netwerk in het buitengebied, want ook de aanleg van een breedbandverbinding op de bedrijventerreinen heeft alle aandacht. Inmiddels hebben de bedrijven op de Bosschendijk al de beschikking over glasvezel. Nu zijn de bedrijven op de Oudlandsedijk, de Gorzen, de Havendijk, de Industrieweg en de Ambachtenstraat aan de beurt. Zij worden vanaf april aangesloten.

Open armen

De komst van het glasvezelinternet wordt met open armen ontvangen door de ondernemers uit Oudenbosch. Strootman Group directeur Peter Strootman zegt: "Het gebruik van glasvezel levert ons
enkel en alleen voordelen op. De aanleg van glasvezel zorgt voor de waarborging van een extreem goede en stabiele internetverbinding." 

Bedrijven die vragen hebben over de aanleg van glasvezel op de bedrijventerreinen kunnen terecht op deze speciale site.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief