Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

VVD'er Thomas Melisse grote winnaar in Halderberge

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De VVD in het algemeen en Thomas Melisse uit Hoeven is de grote winnaar in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Kosten noch moeite heeft de politieke partij gespaard tijdens de campagne en dat heft haar vruchten afgeworpen. Melisse is dolblij met de uitslag. "Voor het eerst in 21 jaar tijd weer een partij met zes zetels in de gemeenteraad!", zo zei hij enthousiast.

Politiekminnend Halderberge keek halsreikend uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Met name de campagne van oppositie-partij VVD met Thomas Melisse als lijsttrekker trok de aandacht. Wat gaan de inwoners Halderberge doen? Komt er daadwerkelijk een aardverschuiving? Van een aardverschuiving was niet direct sprake, wél van opvallende wendingen. De opkomst was in ieder geval toegenomen van 44,74 procent naar 49,3 procent wat concreet betekent dat 1318 meer inwoners van Halderberge de gang naar de stembus maakten.

Zetels

Volgens Melisse lijkt het erop dat dat de mensen zijn die op de VVD stemden.De VVD werd namelijk met ruim 27 procent van de stemmen de grootste partij en heeft nu zes zetels in de raad waar de partij er eerst vier had. Lokaal Halderberge ging voor zetelbehoud en dat lukte. De partij van Jurgen Pertijs behield vijf zetels en werd gekozen door ruim 21 procent van de stemmers.

Verlies

Het CDA onder leiding van lijsttrekker Jan Paantjens moest een zetel inleveren en houdt er vier over. Opvallend is dat de partij aanzienlijk meer stemmen haalde dan in 2014, maar door de kiesdeler toch naast een restzetel pakte en dus een zetel in moest leveren. Progressief Halderberge met wethouder Frits Harteveld als meest bekende gezicht moest eveneens het verlies van een zetel incasseren. De lokale partij ging van drie zetels in 2014 naar twee zetels.

Behoud

De WOS onder leiding van wethouder Hans Wierikx behaalde in 2014 drie zetels en deed dat nu weer. Bijna dertien procent van de stemmen ging naar deze partij, in 2014 was dat bijna zestien procent. De VDG van Gert Logt heeft haar zetel eveneens weten te behouden dankzij ruim zes procent van de stemmen.

Lees later vandaag de reacties van de politieke partijen op de verkiezingsuitslag.


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief