Afbeelding

Gemeenteraadsverkiezingen: de reacties van alle partijen

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Bijna een jaar lang bereidde de politieke partijen zich voor op de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De een wat ludieker dan de ander, maar allemaal wilden zij meer Halderbergenaren naar de stembus krijgen dan in 2014. Dat is gelukt met als hoogtepunt de verkiezingsavond in het gemeentehuis. Voor de een een historische avond, voor de andere een zure appel om even doorheen te bijten.

VVD
De VVD kwam als grote winnaar uit de bus en werd de grootste partij. De partij van Thomas Melisse ging van vier naar zes zetels. De jonge Hoevenaar is duidelijk in zijn nopjes: "Ik had veel verwacht en heb ergens wel gedacht dat we de grootste zouden worden, maar dat spreek je bewust niet uit. Dat het op deze manier zou lopen, dat had ik niet durven dromen. Het duurde enorm lang voordat de uitslag binnen was, maar het werd een historische avond. De afgelopen 21 jaar is het niet meer voor gekomen dat een partij zes zetels haalden, maar wij kregen het voor elkaar om van vier naar zes te gaan. Dat maakt mij heel nederig naar de kiezer toe, dankbaarheid is zeker op zijn plaats. Dit hebben we, ondanks welke campagne dan ook, te danken aan de mensen die voor ons naar de stembus gingen. Het was mooi om te zien hoe Jean Marie Frerich uit Hoeven zóveel voorkeursstemmen haalde, dat hij toch met de eerste vijf van de lijst de raad in kan. We vormen een jong team en verjonging is precies wat de politiek nodig heeft."

Lokaal Halderberge
Lokaal Halderberge behoudt haar vijf zetels. Fractievoorzitter Jurgen Pertijs is tevreden: "We gingen voor zetelbehoud en dat is gelukt. We behaalden 107 meer stemmen dan in 2014 dus dat is meer dan prima. De hoge opkomst pakte vooral voor de VVD goed uit. Ik denk dat je bijna zou kunnen zeggen dat de mensen die dit keer wel naar de stembus gingen, hun stem uitbrachten op de VVD. De VVD heeft echt andere markten aangeboord." Voorkeursstemmen hebben voor Lokaal Halderberge geen wijzigingen aangebracht. "De eerste vijf van onze lijst werden naar voren geroepen. Dat betekent dat wij aan de slag kunnen zoals wij het voor ogen hadden met volop ervaring en ambities. Ook ben ik natuurlijk heel blij dat de restzetel bij ons viel. Ik heb vertrouwen in goede onderhandelingen."

CDA
Frank Rockx van het CDA verkeert niet in jubelstemming. Zijn partij moest een zetel inleveren en heeft er nu nog vier. "Ik moet zeggen dat de uitslag voor ons enerzijds toch wel wrang is. De kiesdeler viel hoger uit waardoor we de restzetel misliepen. We behaalden bijna honderd stemmen meer, maar door de hogere opkomst hebben we toch een zetel minder. Dat is zuur, ik kan niet anders zeggen. Toch valt ons niet te verwijten, denk ik. We hebben een goede campagne gedraaid. Opvallend is natuurlijk wel dat ik mijn hele fractie kwijt ben. Heel verrassend dat Simone Dirven terugkeert. Ook Ruud Beerendonk heeft het fantastisch gedaan. Dat waren wel verrassingseffecten."

Progressief Halderberge
Progressief Halderberge verloor een zetel en ging van drie naar twee. Fractievoorzitter Claudia van Domburg-Leerves: "We zijn zeker wel teleurgesteld, maar we gaan weer vol goede moed vier jaar verder in de gemeenteraad. Ik ben trots op de wijze waarop we campagne hebben gevoerd. Onze mensen hebben het echt met tomeloze energie en energie gedaan. Daar heeft het echt niet aangelegen. Wel gaan we natuurlijk nog evalueren. De VVD is de grote winnaar en onze idealen liggen misschien wel het verst van elkaar af, maar we wachten het af."

WOS

De WOS onder leiding van fractievoorzitter Carel Roovers is content met het behoud van drie zetels. "Hier zijn we blij mee. Zetelbehoud is waar we vooraf op hoopten. We hebben het heel erg goed gedaan in Oud Gastel en Stampersgat. Daar zijn we blij mee en trots op. Ik kijk terug op een goeie campagne. Het was even spannend, want het is lastig om voldoende en geschikte mensen te vinden. We wachten nu rustig af wat er onze kant op komt. Hans Wierikx is een hele goede wethouder gebleken en we zitten al acht jaar in de coalitie. Hopelijk kunnen we dat handhaven."

VDG

Gert Logt van de VDG heeft ook zijn zetel weten te behouden. "Dat is wel een felicitatie waard ja. Natuurlijk had een tweede zetel leuk geweest, maar het is in ieder geval een groot compliment dat de inspanningen van de afgelopen vier jaar zich op deze manier uitbetalen. Het kan zomaar de andere kant op vallen, gezien de campagne van de VVD en Ruud Beerendonk op de lijst van et CDA. Dan kun je zomaar je zetel kwijt raken. Ik hoop dat mijn idee om te gaan werken met burgerraadsleden, iets dat de meeste gemeenten doen. Het lijkt erop dat we nu behoorlijk wat mensen in de gemeenteraad krijgen die geen enkele politieke ervaring hebben. Die moeten we opleiden en aan de hand meenemen. Hopelijk krijg ik, gezien de onervaren raad, de handen dan nu wel op elkaar. Ook vraag ik me af of het goed is dat we straks vier oud-wethouders in de raad hebben. Kunnen zij nog steeds de controlerende, kritische en taakstellende rol vervullen? Ik ben heel benieuwd." 

 

 

 

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief