Er ligt altijd pen en papier klaar waarmee Piet uitdrukking kan geven aan de woorden die bij hem opkomen.
Er ligt altijd pen en papier klaar waarmee Piet uitdrukking kan geven aan de woorden die bij hem opkomen. Foto: Els Rommers

Piet Roos schrijft tweede kinderboek

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH – Nog geen vijf maanden geleden verscheen het eerste kinderboek van de hand van Piet Roos. Nu er een tweede kinderboek van hem is uitgegeven, komt onze voorspelling dat we vast nog meer van deze bijzondere auteur zouden horen, uit. Met zijn 81 jaar valt hij op tussen de auteurs van jeugdboeken.

DOOR ELS ROMMERS

De vrolijke kaft en sprekende titel nodigen uit om het boek beet te pakken en in te zien. "Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken sluit mooi aan op mijn eerste boek 'De meeste windjes hoor je niet'. Het eerste boek schreef ik om mijn jongste kleinzoon te stimuleren om vooral te blijven lezen", legt Piet uit. "Dylan had, net als veel van zijn leeftijdsgenootjes, namelijk moeite met begrijpend lezen. Door hem in de hoofdrol te plaatsen werd het een stuk gemakkelijker en vooral ook leuker voor hem om te lezen."

Lezend begrijpen
"Het tweede boek dat ik geschreven heb is geënt op de beleefwereld van mijn oudste kleinzoon Ryan", vertelt Piet, die overduidelijk een hechte band heeft met zijn beide kleinzonen. "Hij is elf jaa. Het is de opmaat naar volwassenheid, maar ze zijn ook nog kind. Vandaar ook de titel. Deze fase wordt getypeerd door lezend begrijpen. Op dit hogere leesniveau heb ik ingespeeld door met korte verhaaltjes, gedichten, woordspelingen en gezegdes hun fantasie te prikkelen. Terwijl ze aan het denken worden gezet, steken ze tegelijkertijd wat op. Door er veel humor in te gooien, wordt het lezen van dit boek en de korte opdrachten die erin verwerkt zijn, niet ervaren als de zoveelste les in taal."

Basisscholen
Piet geeft te kennen het heel leuk te vinden als zijn boeken op basisscholen ingezet zouden worden. "Desgewenst licht ik met een korte presentatie toe hoe de boeken tot stand zijn gekomen en gebruikt kunnen worden", laat de auteur weten. Zelf is hij ook geen vreemde in het onderwijs. Al behoorlijk lang is hij actief in het volwassenenonderwijs. En nog altijd geeft hij workshops en masterclasses over de internationale zakelijke markt. "Daarover heb ik ook de nodige vakliteratuur geschreven." Piet toont een stapel boeken waarvan zijn naam op de voorkaft prijkt. "Mijn grootste kracht ligt in het feit dat ik heel sprekend schrijf, althans dat is wat ik van mijn lezers hoor", zegt hij bescheiden. "Ik vind het heerlijk om met taal te spelen. Mij valt het meteen op als een voetballer bij extreme hitte nietsvermoedend in een interview aangeeft dat hij het liefst een schaduwspeler is. Geweldig toch!"

Wie schrijft die blijft!
Uitgeschreven is Piet nog lang niet, nu is hij druk bezig met een gedichtenbundel. Voor volwassenen dit keer. "Ik vind het heerlijk om te schrijven. Overal haal ik inspiratie uit. Er ligt dan ook altijd een schrijfblok en een pen klaar zodat ik gedachtenflitsen onmiddellijk op papier kan zetten", lacht hij. Hoewel het hem niet gaat om het vergaren van roem, vindt hij het wel leuk dat er nationaal ook belangstelling is getoond voor zijn werk. "Hart van Nederland heeft bij ons thuis opnames gemaakt. Hopelijk wordt het tweede boek ook zo goed ontvangen. Mijn oudste kleinzoon, voor wie ik het uiteindelijk heb geschreven, vond het in elk geval prachtig. Meer kan ik eigenlijk niet wensen!" Bestellen via www.boekscout.nl of pietroos.nl@gmail.com 

Lezen is….

Lezen is kunnen
Lezen is kennen
Lezen is begrijpen
Lezen is wennen.

Lezen is ontspannen
Lezen is vrij zijn
Lezen is avontuurlijk
Lezen is blij zijn.

Lezen is leren
Lezen is delen
Lezen is denken
Lezen is spelen.

Lezen is dromen
Lezen is pruilen
Lezen is lachen
Lezen is huilen.

Lezen leidt af
Lezen doet vergeten
Lezen versterkt
Lezen doet WETEN.

Zijn beide kleinzonen vormden de inspiratiebronnen voor zijn boeken. FOTO'S ELS ROMMERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief