Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Schrijversechtpaar lanceert nieuw boek

Door: Marijn Riemens algemeen

HOEVEN - Peter en Mimi van Waterschoot van der Gracht uit Hoeven hebben een nieuw boek uitgebracht. De roman 'Pieter en de mooie meiden' is het tweede verhaal dat het echtpaar heeft geschreven. ''Het is een vervolg op ons eerste boek'', stelt Peter (82).

De roman 'Pieter en de mooie meiden' is het tweede boek dat het echtpaar op de markt heeft gebracht. ''Dit verhaal is een vervolg op ons eerste boek 'Huub, den Bels'. 'Pieter en de mooie meiden' is zowel een fictie als non-fictieverhaal. Het speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw in het stadje Oudewater'', vervolgt Peter. Pieter is de zoon van Huub, de hoofdrolspeler uit het eerste boek. De twee zijn verwikkeld in een machtsstrijd over wie de baas is in hun horecabedrijf. De hoofdlijn van het verhaal is echter dat Pieter een zwak heeft voor mooie meiden. In het boek lees je hoe hij zijn eigen weg probeert te gaan, maar dit loopt toch anders dan verwacht. ''Ik heb zelf jarenlang in Oudewater gewoond, dus ik ken het plaatsje en de omgeving heel goed. Daardoor kon ik het verhaal makkelijker opschrijven, omdat ik ook een duidelijk beeld had van de stad'', aldus de inwoner van Hoeven.

Schrijven

''Wij schrijven eigenlijk al ons hele leven'', vertelt Mimi (77). ''Zelf heb ik vroeger een cursus 'Levensverhalen schrijven voor ouderen' verzorgd. Ik schreef dan ook altijd zelf mee, gewoon omdat ik het leuk vond. Het is echt een hobby van Peter en mij, we doen het puur voor de ontspanning.'' Haar echtgenoot schrijft al vanaf zijn achttiende. ''Ik ben verslaggever geweest voor verschillende kranten. Daarna ben ik het onderwijs ingegaan als docent Nederlands'', zegt Peter. ''Tussendoor schreef ik nog stukjes als freelancer. Schrijven is een groot onderdeel van mijn leven.''

De inspiratie voor hun verhalen halen Peter en Mimi uit het dagelijks leven. ''We houden onze oren en ogen goed open. Als we bijvoorbeeld in een winkel lopen, luisteren we heel aandachtig naar wat mensen tegen elkaar zeggen. Op die manier ontstaan er bij ons allerlei ideeën'', aldus het echtpaar.

Idee

Het idee om boeken te gaan schrijven ontstond pas nadat de twee elkaar in 2000 hadden leren kennen via een toneelorganisatie. ''Ik regisseerde toneelstukken en Mimi ging mij daar bij helpen. Ook vertaalden we oude stukken in opdracht van een uitgever naar de tijd van nu'', vervolgt Peter. ''Op den duur schreven Mimi en ik zelf toneelstukken en kwam ik een verhaal van mezelf tegen dat ik misschien wel vijftig jaar geleden op papier had gezet. Mimi las het en vond het een erg leuk verhaal. Toen hebben we besloten om 'Huub, den Bels' in een modern jasje te stoppen en in de vorm van een boek te laten publiceren.'' In 2017 werd het verhaal uitgegeven door uitgever Boekscout uit Soest. ''Wij hebben contact met hen gezocht en gevraagd of ze ons boek wilden uitgeven. De samenwerking is uiteindelijk erg goed bevallen en daarom hebben we ervoor gekozen om ook 'Pieter en de mooie meiden' door hen uit te laten geven'', stellen Peter en Mimi tevreden.

Derde boek

Het echtpaar Van Waterschoot van der Gracht heeft de pen na het uitgeven van hun tweede boek nog lang niet opgeborgen. ''De uitgever was zo enthousiast, dat ons is gevraagd om nog een derde boek te maken'', vertelt Peter. ''Daar zijn we momenteel mee bezig. Ook dit verhaal wordt een vervolg op onze eerder gepubliceerde boeken. We maken er een hele familiegeschiedenis van.''

'Pieter en de mooie meiden'

Wie meer wil weten over het verhaal 'Pieter en de mooie meiden' kan contact opnemen met Peter en Mimi via het e-mailadres pvwater@wxs.nl of een kijkje nemen op hun Facebookpagina. Het boek zelf is verkrijgbaar via de webshop van Boekscout. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief