Zijn schoonfamilie besmette Piet Frijters met het voetbalvirus. FOTO'S ELS ROMMERS
Zijn schoonfamilie besmette Piet Frijters met het voetbalvirus. FOTO'S ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Piet Frijters koninklijk onderscheiden vanwege inzet voor VV Hoeven

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN – Tijdens de lintjesregen werden dit jaar acht Halderbergenaren verrast met de komst van de burgemeester die het speldje persoonlijk uitreikte en ieder van hen bedankte voor hun belangeloze inzet. Iedere week zetten we één van de gedecoreerden in de spotlights. Deze week vertelt de 76-jarige Piet Frijters over zijn liefde voor VV Hoeven en wat het vrijwilligerswerk bij deze vereniging hem heeft gebracht.

DOOR ELS ROMMERS

Op 26 april zou Piet Frijters lekker gaan lunchen met kleindochter Chayenna. Althans, dat dacht hij, want wat hij niet wist was dat zij als troef was ingezet om er zeker van te zijn dat hij die ochtend thuis zou blijven. "Maar toen stond ineens de burgemeester voor mijn deur! Ik nodigde haar weliswaar uit om binnen te komen, maar zei er meteen bij dat ik zo weg moest. Nou, dat ging dus mooi niet door!", lacht Piet hartelijk bij de herinnering aan dat gesprek. Zijn onderscheiding heeft hij te danken aan de grote bijdrage die hij decennialang heeft geleverd aan VV Hoeven. Al in 1964 werd hij lid van deze voetbalvereniging, terwijl hij toen nog in Oudenbosch woonde. "Mijn meisje kwam uit Hoeven en omdat we daar na ons trouwen zouden gaan wonen, richtte ik me alvast op mijn toekomstige woonplaats. Daarvoor had ik aan waterpolo en atletiek gedaan. Maar mijn schoonfamilie stak me aan met het voetbalvirus waarmee zij besmet was. Hoog gespeeld heb ik nooit, maar daar ging het me ook niet om. Het ging me vooral om het plezier en ik heb er dan ook heel wat vriendschappen aan over gehouden."

Activiteitencommissie
De vereniging maakte dankbaar gebruik van de kennis en ervaring van Piet, die zich in zijn werkzame leven van timmerman wist te ontwikkelen tot uitvoerder. "Samen met Wim Kerstens, die nu niet meer leeft, heb ik heel wat tijd en energie gestoken in de verbetering en uitbreiding van de gebouwen en faciliteiten. Kort nadat we de kantine hadden afgebouwd, werd ik bestuurslid", weet hij nog goed. "Rond diezelfde periode werd ik contactpersoon van de activiteitencommissie. Veertig jaar lang organiseerden van alles. Werden er wedstrijden afgelast vanwege slecht weer, dan zorgden we voor een alternatief programma. Uiteindelijk hadden we geen opvolgers meer en hief de activiteitencommissie zichzelf op."

Kampioen!
"Net voordat Hoeven onder de gemeente Halderberge zou komen te vallen, zijn we geprivatiseerd", vertelt Piet. "Dat betekende nog meer werk voor ons, zoals het onderhoud dat op sommige plekken behoorlijk achterstallig was, het leggen van grasmatten, het inzaaien én we moesten financieel gezond zien te blijven. Om de reclameborden langs de velden zo goed mogelijk gevuld te krijgen, hebben we steeds actief geprobeerd sponsors te enthousiasmeren voor onze fantastische club, want dat is het", zegt Piet gemeend. "In de meer dan vijftig jaar dat ik deze vereniging van nabij heb zien groeien, is er zoveel moois gebeurd. En dan nu als kers op de taart ons kampioenschap. Voor het eerst in de onze geschiedenis mogen we tweede klasse gaan spelen. Geweldig toch?!"

Nettie
Nog steeds kan VV Hoeven rekenen op Piet. "Maar ik heb wel aangegeven over een jaartje of zo te willen stoppen", zegt hij. "Toch is het vrijwilligerswerk voor mij enorm belangrijk geweest, zeker na de dood van mijn vrouw, ruim twee jaar geleden. Overigens heeft zij ook veel voor VV Hoeven gedaan, want zij heeft maar liefst 40 jaar lang in de kantine geholpen. Op dit moment houd ik de kleedlokalen schoon en helpen mijn dochter en schoonzus mij om de kantine op orde te houden, aangezien ik herstellende ben van een zware operatie." Dat VV Hoeven zijn inzet zo waardeert, doet Piet wel wat. "Maar dit werk doe ik natuurlijk niet alleen", benadrukt hij. "Er zijn zoveel mensen die een lintje verdienen. Zo had ik het mijn vrouw Nettie zo ontzettend gegund. Daarom draag ik dit lintje aan haar op."

Al bijna 55 jaar is Piet verbonden aan VV Hoeven.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief