Veertig jaar lang is het het St. Janskoor dat de sfeer van de kerkdiensten in Hoeven aanzienlijk verhoogd. FOTO PRIVÉBEZIT
Veertig jaar lang is het het St. Janskoor dat de sfeer van de kerkdiensten in Hoeven aanzienlijk verhoogd. FOTO PRIVÉBEZIT (Foto: Picasa)

Onmisbaar St. Janskoor blikt terug op gloriejaren

  algemeen

HOEVEN - Veertig jaar lang is het het St. Janskoor dat de sfeer van de kerkdiensten in Hoeven aanzienlijk verhoogd. Begonnen als een ambitieus koor en zijn er in de afgelopen tientallen jaren heel wat puntjes op de i gezet. Het niveau is hoog, evenals de gezelligheid. Het ledenaantal is niet meer wat het geweest is, maar desalniettemin in het St. Janskoor onmisbaar in de Hoevense samenleving. Een terugblik op veertig jaar zingen in de Sint Jan de Doper.


Joke Buijsen is al lange tijd betrokken bij het Hoevense St. Janskoor. Ze blikt met veel plezier terug op de voorbije vier decennia. "In het voorjaar van 1978 werd er in Hoeven een nieuw koor opgericht. Wie graag wilde zingen in een kerkkoor kon zich aanmelden bij dorpshuis Het Kompas", vertelt Joke.

Stemmen testen
Het werd serieus aangepakt, zo weet het Hoevense koorlid. "Broeder Ludwinus was in Het Kompas aanwezig om de stemmen te testen. Van sopranen, alten, tenoren en bassen vormde hij vervolgens een vierstemmig koor. Broeder Ludwinus was de dirigent en professor Reesink zat achter het orgel", weet Joke te vertellen. "In die tijd zong het koor altijd boven. Ook moest nog een naam worden bedacht." Het werd St.Janskoor, vernoemd naar de kerk in het centrum van Hoeven.

Moeilijke stukken
Het koor heeft vooral in haar beginjaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. "Langzaamaan gingen we vierstemmig zingen", zo vertelt Joke enthousiast. "Eerst zongen we natuurlijk niet te ingewikkeld, we bouwden het rustig op, want zoiets valt niet mee. Maar na een paar jaar zongen we moeilijke, maar mooie stukken zoals Rejoice, Lead me lord, Ave Verum, Missen van Haydn, Bruckner, Kleine Barok en ga zo maar door", zegt ze.

Advent
Joke heeft warme herinneringen aan de diensten in de kerk. Vooral de adventmissen, vindt ze memorabel. "Met Advent stonden bassen en tenoren rond het altaar, het Nederlandse Rorate te zingen."

'We hebben enorm mooie gloriejaren gekend'

"Dat was geweldig om naar te luisteren. Tegen Kerstmis moest er veel worden gerepeteerd want dat was het hoogtepunt voor het koor. Al wie dolend, Stille Nacht, O’Holy Child, Hodié en Transeamus waren geweldig om uit te voeren", zo weet Joke.

Leden
Het ledenaantal is zoals bij veel Nederlandse koren ook voor het St. Janskoor een struikelblok. "Vele jaren bleven we op peil met ongeveer vijftig leden. Samen met onze latere vaste organist, Dirk Brandsma, waren dat de gloriejaren van het koor. Onze grondlegger broeder Ludwinus werd ziek en is in mei 1999 gestorven. Broeder Revocatus heeft ons in de moeilijke tijd erna geweldig opgevangen als dirigent. Daarna heeft de heer Scheek ons nog jaren begeleid als dirigent en het koor de mis van Gounod vol overgave aangeleerd. We genoten van zijn grappen en hij genoot met ons mee. Na de heer Scheek wilde Christ Vergouwen het koor wel gaan leiden. Dit doet Christ nu alweer 15 jaar inmiddels samen met organist Lars Koks", zegt de Hoevense. " Na al die jaren zijn we nog met twintig koorleden. Het aantal is laag, maar de gezelligheid is hoog. Samen met onze dirigent zetten wij voor onze parochianen ons beste beentje voor."

Jubileummis
Dat wil het koor ook doen op zondag 27 mei bij de viering van het 40-jarig jubileum tijdens een feestelijk Heilige mis om 09.30 uur in de St. Jan de Doper te Hoeven. "Iedereen is welkom", besluit Joke Buijsen.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief