De ruim 25 maatregelen die uitgevoerd moesten worden zijn (bijna) allemaal uitgevoerd. STOCKFOTO
De ruim 25 maatregelen die uitgevoerd moesten worden zijn (bijna) allemaal uitgevoerd. STOCKFOTO

Gevaarlijke stoffen 'veilig' door Halderberge

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De ruim 25 maatregelen die uitgevoerd moesten worden om meer gevaarlijke stoffen over het spoor te kunnen vervoeren door de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal zijn (bijna) allemaal uitgevoerd. Dat laat de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten. Het Rijk stelde in 2015 vijf miljoen euro beschikbaar om de veiligheid langs het spoor te verbeteren.

In 2015 werd bekend dat de gemeenten Moerdijk, Halderberge én Roosendaal in de toekomst rekening moeten houden met een forse toename van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Er werd een pakket van maatregelen besproken en een groot deel daarvan is inmiddels uitgevoerd of is in uitvoering. "De maatregelen hebben vooral betrekking op de bestrijding van een eventueel incident, de zelfredzaamheid van bewoners en diverse civieltechnische ingrepen en ruimtelijke plannen die voor meer veiligheid zorgen", laat de stuurgroep weten.

Brand of explosie
Belangrijk bij het vervoer van gevaarlijke stoffen is dat de brandweer te allen tijde snel aanwezig moet kunnen zijn. Bijvoorbeeld een brand of explosie moet doeltreffend bestreden kunnen worden. "Daarvoor zijn diverse maatregelen genomen. Zo zijn de bestrijdingsplannen en protocollen aangepast en zijn daarin ook de andere veiligheidspartners meegenomen." Verder hebben alle 69 brandweerposten in Midden- en West-Brabant speciale instructies gekregen en wordt er regelmatig getraind en geoefend.

Enoses
Om gevaarlijke stoffen en dampen op te kunnen sporen wordt er in de drie gemeenten gewerkt met speciale verkenningseenheden. Zij maken gebruik van mobiele en vaste Enoses. "Deze 'elektronische neuzen' registreren en analyseren wijzigingen in de samenstelling van de lucht. De brandweer kan dus op een geavanceerde manier en snel gevaarlijke concentraties van stoffen ontdekken en in kaart brengen." De proef met de Enoses wordt met drie jaar verlengd, waarna de kosten een vast onderdeel worden van de begroting van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Daarnaast hebben portofoons bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor I-pads, waarmee alle meldingen en meetwaarden snel inzichtelijk worden.

Bewoners
Natuurlijk is het belangrijk dat de brandweer snel en efficiënt kan ingrijpen wanneer dat nodig is, maar ook de zelfredzaamheid van bewoners heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. Om ervoor te zorgen dat bewoners zich bewust zijn van de risico's én om ervoor te zorgen dat zij zichzelf en anderen kunnen redden in geval van een incident is een Veiligheidsdashboard gelanceerd. "Het dashboard is een webapplicatie die bewoners inzicht geeft in risico's en hen bovendien snel informeert in het geval van een incident. Het project heeft enige vertraging opgelopen maar is inmiddels geëvalueerd. Nog dit jaar gaat een tweede proefperiode van start, die ertoe dient om het systeem verder door te ontwikkelen."

Safe Havens
Voor bewoners aan het spoor is de laatste jaren vooral uitgezocht hoe zij zich hebben georganiseerd en welke mogelijkheden hebben ze om te schuilen? "In de Stationsbuurt in Roosendaal is ingezoomd op hoe bewoners zich bij een incident kunnen redden en ook elkaar kunnen helpen. De onderzoeksresultaten hebben onder meer geleid tot samenwerking in de hele regio met het Rode Kruis", meldt de stuurgroep. "Een volgende stap is het creëren van veilige verzamelplaatsen -zogeheten 'safe havens'- in grote gebouwen en bij zorginstellingen. Er wordt gekeken naar bouwkundige voorzieningen die daarvoor nodig zijn", besluit de stuurgroep. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief