Dat samenwerking tot mooie resultaten leidt merkt Ronald Rensen onder andere in de Samenstichting Hoeven.
Dat samenwerking tot mooie resultaten leidt merkt Ronald Rensen onder andere in de Samenstichting Hoeven. Foto: Els Rommers

Ronald Rensen draagt lintje op aan alle vrijwilligers

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN – Tijdens de lintjesregen werden dit jaar acht Halderbergenaren verrast met de komst van de burgemeester die het speldje persoonlijk uitreikte en ieder van hen bedankte voor hun belangeloze inzet. Iedere week zetten we één van de gedecoreerden in de spotlights. Deze week leest u hoe zijn brede interesse de sociaal bewogen Ronald Rensen ertoe bracht zijn vele vrijwilligersfuncties te vervullen.

DOOR ELS ROMMERS


Ronald, net 60 jaar geworden en werkzaam als facilitair medewerker bij Avans Hogeschool, is met het verenigingsleven opgegroeid. "Mijn vader was actief in de bridgevereniging en zette zich in voor kwetsbaren. Mijn moeder was vrijwilligster bij Stichting Omnibus, waarvan ik zelf ook 19 jaar penningmeester ben geweest. Wij verzorgden een blindenkrant. Dat hield in dat lokaal nieuws op cassettebandjes werd ingesproken."

Wijkvereniging
Zijn maatschappelijke betrokkenheid heeft hij dus niet van een vreemde. Toen de buurman 24 jaar geleden aangaf dat hun wijkvereniging, de Flierefluiters, een vicevoorzitter zocht, was Ronald meteen bereid die rol op zich te nemen. Creatief als hij is, initieerde hij heel wat activiteiten, waaronder de lotto-prijsvraag en automatiseerde hij de ledenadministratie. En tot op de dag van vandaag houdt hij zich bezig met de organisatie van fietstochten, carnavalsfestiviteiten, de maandelijkse kaartavond en is hij redactielid van de Infofluiter. Taken die pas na doorvragen aarzelend door hem worden bevestigd, want voor de bescheiden Ronald hoeft dat allemaal niet zo aangestipt te worden. "Ik beschouw ze als een hobby", voert hij lachend aan.

Stichting Doe Iets
Ronald mag zijn inzet dan misschien vanzelfsprekend vinden, anderen vinden dat niet. Zo werd hij onder andere gedecoreerd vanwege zijn bijdrage in het Oranjecomité, waar hij tien jaar medeorganisator was van de Bonte Avond, de 4 en 5 mei-vieringen en Koningsdag. "Toen anderhalf jaar geleden de laatste editie van de Bonte Avond werd gevierd, heb ik besloten als bestuurslid te stoppen. Nog steeds steek ik desgevraagd een handje toe, maar niet meer structureel, want er zijn nog zoveel andere taken die mijn aandacht vragen." Ronald duidt op de Stichting Doe Iets, waar hij en Co Vergouwen, dorpsgenoot én goede vriend, een stevige bijdrage leveren aan de organisatie van het muzikaal-cultureel feest dat iedere twee jaar wordt gehouden op boerderijcamping Perkpolder in Walsoorden.

Krachten bundelen
"Dit jaar is het op 14, 15 en 16 september", legt Ronald enthousiast uit. "Margriet Eshuijs, Maarten Peters en comédienne Christel de Laat treden dan belangeloos op, net als alle andere deelnemers. De opbrengst gaat naar kleinschalige humanitaire projecten in de Filipijnen. Er hangt altijd een geweldige sfeer en met je aanwezigheid steun je een prachtig doel!" Dat samenwerking tot mooie resultaten leidt, vormt zeker een drijfveer voor Ronald. Nog een mooi voorbeeld daarvan is het buurtpreventieteam dat hij samen met Ries Rommens gestalte gaf. In diezelfde periode richtte hij samen met Frans Buijs Samenstichting Hoeven op, waarvan hij nog steeds de secretaris is. "Wij participeren in projecten die betrekking hebben op leefbaarheid, fungeren als klankbord en hebben een coördinerende rol. Een dankbare maar vooral ook boeiende taak."

Hommage aan vrijwilligerswerk
Na aandringen bekent hij enigszins aarzelend dat hij tevens jarenlang collecteert voor de Nierstichting. Ook zijn bijdrage aan de jaarlijkse carnavals-CD is een vermelding waard. "Maar ik doe dat allemaal niet alleen", haast hij zich te zeggen. "Er zijn zoveel mensen die een lintje verdienen, juist de mensen op de achtergrond. Bovendien had ik dit zonder steun van mijn twee kinderen en echtgenote José nooit kunnen doen. Het lintje vind ik een mooi gebaar, maar ik zie het vooral als een hommage aan alle vrijwilligers." 

In het prachtige Bovendonk als boegbeeld van Hoeven vinden heel wat verenigingsactiviteiten plaats. FOTO'S ELS ROMMERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief