Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Platform Parelpad organiseert eerste Aloysiusdag

Door: Marijn Riemens algemeen

OUDENBOSCH - In het centrum van Oudenbosch wordt op zondag 24 juni voor het eerst door het platform Parelpad een Aloysiusdag georganiseerd. Aan de hand van dit evenement maken mensen kennis met het religieuze erfgoed van het dorp. ''Tijdens deze dag willen we laten zien op welke manier de broeders van Saint Louis hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Oudenbosch'', aldus Simone Dirven (60), voorzitster van het platform.

''De Aloysiusdag zien wij als de opvolger van de Open Pleinendag die in 2014, 2015 en 2016 in Oudenbosch werd georganiseerd. Die dag was in het leven geroepen ter ere van de grote verbouwingen die op verschillende plaatsen in het centrum van het dorp hadden plaatsgevonden'', stelt Ben Brans (63), secretaris van het platform.'' Op die plekken stonden gebouwen die door de broeders van Saint Louis (in het Nederlands: Aloysius) zijn gebouwd, waaronder het oude katholieke internaat waar zij lesgaven aan jongeren.

''De broeders hebben met hun onderwijs en bouwwerken een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Oudenbosch'', vervolgt Brans. ''Ons platform bestaat uit vertegenwoordigers van instellingen die hun oorsprong vinden bij de broeders. Daarom hebben wij besloten om de Aloysiusdag in het leven te roepen. Met deze dag willen we het historisch hart van onze dorpskern zichtbaar en toegankelijk maken voor bezoekers, zodat zij kunnen ontdekken op welke manier de broeders van Saint Louis hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Oudenbosch. Het is een stukje promotie van cultureel en religieus erfgoed.''

Aloysiusdag

Tijdens de Aloysiusdag is er tussen 13.00 uur en 17.00 uur voor jong en oud van alles te doen in het centrum van Oudenbosch. Burgemeester Jobke Vonk opent om 13.00 uur in Kapel Saint Louis de eerste editie van het evenement. Daarna verzorgd broeder Cees van Dam, generaal overste van de broeders van Saint Louis een lezing over de katholieke heilige Aloysius Gonzaga, die ook wel bekend stond als de 'patroon van jonge studenten'. Verder zijn er verschillende activiteiten in de monumenten die door de broeders van Saint Louis zijn gebouwd. Zo wordt er bijvoorbeeld op het Jezuïtenplein een workshop 'Sterrenwacht' georganiseerd en kunnen kinderen deelnemen aan de kabouterpuzzeloptocht in het Arboretum. In het Zouavenmuseum en de basiliek worden rondleidingen gegeven en wie van muziek houdt, kan terecht in Brasserie Tivoli waar het Mannenkoor een concert verzorgd.

Naast de activiteiten in de door de broeders van Saint Louis gebouwde monumenten zijn er ook twee wandeltochten waaraan kan worden deelgenomen. Bezoekers van de Aloysiusdag kunnen kiezen uit de Parelpad-wandeling (1,2 kilometer) of de culturele wandeling van vier kilometer. Deze tochten leiden deelnemers langs de mooiste plekjes van het centrum van Oudenbosch. Dirven en Brans hopen dan ook dat er veel bezoekers naar de Aloysiusdag komen. ''De broeders van Saint Louis hebben zoveel voor Oudenbosch betekent, dat moet gewoon voor iedereen zichtbaar worden.'' Meer informatie over de Aloysiusdag is te vinden op de website www.hartelijkhalderberge.nl. 

Aloysius Gonzaga

Aloysius Gonzaga werd in 1568 in Italië geboren. Tijdens zijn leven zorgde hij voor de zieken. Aloysius was 23 jaar oud toen hij stierf aan de pest. Na zijn dood werd hij in 1726 door paus Benedictus XIII heilig verklaard. Door diezelfde paus werd hij uitgeroepen tot 'patroon van jonge studenten'. Meerdere instellingen en universiteiten zijn naar hem vernoemd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief