Een bermbrand, onlangs bij de A27 ter hoogte van knooppunt Annabosch.
Een bermbrand, onlangs bij de A27 ter hoogte van knooppunt Annabosch. Foto: Tom van der Put/SQ Vision

Risico natuurbranden verhoogd: Brandweer schroeft alarmfase op

Door: Guus Arnouts Algemeen

WEST-BRABANT - Door de aanhoudende droogte heeft de brandweer de alarmfase verhoogd, het risico voor mogelijke natuurbranden is gestegen. Meer manschappen en materiaal staan klaar om een uitslaande heide-, bos- of bermbrand het hoofd te kunnen bieden. 

Hoewel 'natuurbrand' wat spectaculair klinkt, vallen niet alleen bos- of heidebranden daar onder. Ook een bermbrand behoort tot de natuurbanden. Afgelopen weekend kreeg de Veiligheidsregio Midden-West-Brabant al zo'n vijftig meldingen van natuurbranden in de regio. "Snelwegen en spoorlijnen zijn risicogebieden", legt een woordvoerder van de veiligheidsregio uit. "Daar groeit voornamelijk gras. Een stukje glas of een vonkje wat tijdens het remmen van een trein vrijkomt, kunnen al funest zijn." De brandweer rukt gedurende de verhoogde alarmfase bij een melding dan ook met vier wagens uit in plaats van met twee. Want een bermbrand kan lang aanhouden.

Beducht
Toch is de droge zomer niet altijd de schuldige, gaat de woordvoerder verder. "Juist in de winter door vriesdroogte of in de lente, wanneer alle sappen in de bomen nog niet zijn gaan stromen, breken er natuurbranden uit." De droogte deze tijd is echter wel verantwoordelijk voor de meeste branden. Daarin is de afgelopen jaren een golfbeweging in herkenbaar. "Het verschilt per jaar hoeveel meldingen we binnenkrijgen." 

Waarschuwing
De brandweer kan mensen die de natuur ingaan dan ook niet genoeg waarschuwen: Gooi peuken niet zomaar weg en pas op met open vuur, maar laat ook geen flessen of glas achter. Die kunnen namelijk als een loep op het droge hout of gras werken. Die waarschuwing is ook van toepassing wanneer je de weg of snelweg oprijdt, want ook daar geldt: Een bermbrand schuilt al in een klein bochtje.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief