Weggebruikers negeren nogal eens de verkeersregels op het kruispunt Markt - West Vaardeke. FOTO VERA DE GEUS
Weggebruikers negeren nogal eens de verkeersregels op het kruispunt Markt - West Vaardeke. FOTO VERA DE GEUS Foto: Vera de Geus

Asociaal rijgedrag op nieuw ingericht kruispunt

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - De reconstructie van de doorgaande weg in het centrum van Oudenbosch is achter de rug. De resultaten van de evaluatie laten nog even op zich wachten, maar feit is wat wethouder Jan Mollen betreft wel dat het kruispunt Markt-West Vaardeke extra aandacht behoeft. Met name vanuit de weggebruikers. Volgens de wethouder ontstaat er meer dan eens een levensgevaarlijke situatie en daar wil hij vanaf.

 

De insteek van de reconstructie is dat de doorgaande weg door het centrum van Oudenbosch een stuk rustiger en veiliger zou worden, er minder hard geremd wordt en de veiligheid voor met name fietsers aanzienlijk werd vergroot. Hiervoor werd een aantal grootscheepse maatregelen getroffen. De reconstructie is al enige tijd achter de rug en de resultaten worden momenteel onder de loep genomen. Wethouder Jan Mollen hoopt voor het einde van het jaar de conclusies en aanbevelingen in huis te hebben zodat de gemeente meteen aan de slag kan met eventuele aanpassingen. Mollen is vooral benieuwd naar de bevindingen omtrent de Markt, omdat de snelheid daar onverhoopt nog steeds hoog ligt.

Eenrichtingsverkeer
Vooruitlopend op de resultaten en aanbevelingen, wil hij echter nu al aandacht vragen voor de situatie op het kruispunt Markt-West Vaardeke. "Eigenlijk is het heel treurig dat dit moet. De verkeersregels zijn ter plaatse niet veranderd. Je mag vanaf de Markt het West Vaardeke op en niet vice versa. Voorheen was het ook eenrichtingsverkeer. Sinds de reconstructie willen mensen echter ineens veel vaker vanaf het West Vaardeke de Markt op. Je ziet zelfs vrachtwagens die oversteek maken. Levensgevaarlijk, werkelijk van de zotte", haalt wethouder Mollen uit.

Slachtoffers
Mollen vindt het onverklaarbaar dat sinds de reconstructie de smalle straat ineens als doorgang gebruiken. "Voorheen gebeurde het ook wel eens, maar nu zie je het veel te vaak gebeuren. Het gekke is dat de verkeerssituatie niet veranderd is. Er zijn zelfs extra borden geplaatst om ervoor te zorgen dat het duidelijk is dat het om een eenrichtingsweg gaat. Overigens denk ik dat het in 9 van de 100 gevallen niet om een foutje van de weggebruiker gaat, maar dat ze willens en wetens deze weg nemen. 'Ooh, dat kan wel even', dat idee... Het is een stuk korter, maar het kan en mag simpelweg niet. Je moet er niet aan denken dat er net als jaren geleden weer slachtoffers vallen", aldus een ongeruste wethouder. Mollen geeft aan dat er ook samen met de politie wordt gekeken op welke manier het kruispunt veiliger gemaakt kan worden. "Maar nogmaals, het zit hem vooral in het gedrag van deze weggebruikers. Daarom deze oproep", besluit hij. 

 

 

 

 

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief