Provincie, gemeente, Woonkwartier en Van Agtmaal ondertekenen de overeenkomst. FOTO GEMEENTE HALDERBERGE
Provincie, gemeente, Woonkwartier en Van Agtmaal ondertekenen de overeenkomst. FOTO GEMEENTE HALDERBERGE Foto: Gemeente Halderberge

Ontwikkeling historisch hart stapje dichterbij

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH- De provincie Noord-Brabant, de gemeente Halderberge, Woonkwartier en VolkerWessels onderneming Van Agtmaal hebben de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het religieus erfgoed in Oudenbosch ondertekend. Daarmee komt de uitvoering van het miljoenenplan weer een stapje dichterbij.

Het totale plan gaat over meerdere projecten. Namelijk het restaureren/slopen en herbestemmen van de gebouwen van het voormalig jongensinternaat Saint Louis en het pensionaat Sint Anna, de Mariaschool, muziekschool en Markt 68. De investering in dit ambitieuze plan is zo'n 23 miljoen euro. De provincie investeert daarvan 4,5 miljoen euro.

Belang

Henri Swinkels, gedeputeerde provincie Noord-Brabant: "Als provincie onderschrijven we het belang van Brabants Erfgoed. Het unieke ensemble in het hart van Oudenbosch neemt een bijzondere plaats in binnen die verhalen van Brabant. Hiermee markeren we een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Religieus Brabant." Ook Ruud van den Boom, directeur bestuurder Woonkwartier, is blij met deze belangrijke stap. "Wij zijn ervan overtuigd dat het cultuurcluster alsook het nieuwe woningaanbod de leefbaarheid van Oudenbosch ten goede zal komen", zo zegt hij.

Woningen

De herbestemming van de kapel Saint Louis, de verlengde Vincentiusbouw en Mariabouw tot een cultuurcluster vormt het grootste deelproject. Van Agtmaal draagt zorgt voor de restauratie en de verbouwing. De gemeente en verenigingen bundelen hun krachten om invulling te geven aan het cultuurcluster. Het pensionaat Sint Anna en de overige deelprojecten krijgen een woonbestemming. Woonkwartier realiseert in totaal 29 appartementen en 17 grondgebonden woningen voor de sociale huur en Van Agtmaal 9 koopappartementen en 7 koopwoningen. "Na de projecten die we al in het centrum van Oudenbosch hebben uitgevoerd, zoals het Jezuïetenplein, Thomashuis en Herbergier, kijken wij als Oudenbossche onderneming uit naar het moment dat we aan de slag kunnen met deze deelprojecten", geeft Jacco Snepvangers, directeur van Van Agtmaal BV, aan.

Toeristisch karakter

Ook wethouder Jan Mollen was bij de ondertekening aanwezig en is blij met de voortgang. "De gebiedsontwikkeling en het restaureren van deze religieuze gebouwen draagt bij aan het toeristisch karakter van de gemeente Halderberge. Het religieus erfgoed zit in het DNA van de gemeente. Het is daarom prettig dat we dit voor elkaar krijgen door een goede samenwerking met de provincie, Woonkwartier en aannemer Van Agtmaal", zegt wethouder Mollen tenslotte.

Als eerste wordt gestart met de kapel van Saint Louis, naar verwachting nog dit jaar. Het streven is om alle deelprojecten in 2021 op te leveren. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief