Afbeelding
Foto: Politieteam Roosendaal / Instagram

'Laat Halderberge mee doen aan wietexperiment'

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Als het aan Frits Harteveld van Progressief Halderberge ligt, gaat de gemeente Halderberge aan de slag met een landelijk wiet-experiment. Volgens de fractievoorzitter van de lokale partij moet het gemeentebestuur deze kans aangrijpen om drugsoverlast en de bijbehorende veiligheidsrisico's voor inwoners van Halderberge te minimaliseren. Bij het experiment gaat het om het kweken van legale staatswiet.

Frits Harteveld pleit in een brief aan de gemeente Halderberge voor deelname aan het bijzondere landelijke experiment. "Naar schatting telt Nederland 10.000 tot 30.000 hennepkwekerijen, een groot deel daarvan in woningen", zo begint de fractievoorzitter van Progressief Halderberge zijn relaas. "Dit veroorzaakt veiligheidsrisico's voor omwonenden, onder meer door overbelasting van de elektriciteit wat kortsluiting en brand kan veroorzaken. Ook zijn er met regelmaat hennepkwekerijen in West-Brabant. Ook in onze gemeente en buurgemeenten", zo weet hij.

Illegaal

Harteveld zegt zich hier grote zorgen over te maken. "Wij vinden de veiligheidsrisico's voor omwonenden van illegale wietkwekerijen in woonhuizen onaanvaardbaar", aldus de fractievoorzitter. "Daarnaast spelen voor ons de financiële gevolgen voor verschillende diensten, in verband met het traceren van wietkwekerijen en het ontmantelen van drugslaboratoria ook een belangrijk rol. En wat te denken van de inzet van helikopters, mankracht van de politie, de marechaussee, de belastingdienst en ga zo maar door? De kosten hiervoor rijzen de pan uit."

Controlegroep

Het feit dat het kabinet akkoord is met een experiment met legale staatswiet in meer gemeenten dan aanvankelijk was afgesproken, is voor Harteveld reden om dit onder de aandacht te brengen van het Halderbergse college. "Zes tot tien gemeenten gaan proeven houden, zoals eerder gepland. Maar nog eens zes tot tien gemeenten vormen een controlegroep. Dit experiment moet duidelijk maken of de criminaliteit door de legale wietteelt afneemt en of de wiet minder schadelijke stoffen bevat", zo legt Harteveld uit.

Antwoord

Progressief Halderberge wil van de gemeente weten hoe Halderberge denkt over illegale wietkwekerijen in woonhuizen en hoe het college staat tegenover het experiment. Tenslotte wil hij van B&W weten of het van plan is om zich aan te melden voor de te vormen controlegroep.

De gemeente Halderberge komt na het zomerreces terug op de vragen van Frits Harteveld. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief