Ad Christianen toont de oorkonde voor 10 gedichtenbundels. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Ad Christianen toont de oorkonde voor 10 gedichtenbundels. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Ad heeft altijd limericks in zijn hoofd

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - De 68-jarige Ad Christianen is er in geslaagd om binnen tweeënhalf jaar op de kop af 3651 limericks te schrijven die in 10 verschillende boekjes zijn uitgegeven. Reden voor de uitgever om Ad te feliciteren en een oorkonde te overhandigen.

De gepensioneerde gemeente-ambtenaar en zelfstandig mental coach Ad Christianen, werd op een avond in december 2015 benaderd door een ex-cliënte van hem, met het verzoek om voor haar zoon een paar limericks te schrijven. "Dat vond ik heel leuk om te doen en op de ochtend van 5 december werd ik wakker, met als doel om er 1000 te maken, zonder tijdsdruk," begint Ad zijn verhaal. Daar hij zichzelf altijd realistische doelen stelt, werd dat aantal teruggebracht naar 365 in een jaar: elke dag één.

Levensecht

"Kladblok erbij en zo ben ik begonnen," gaat hij verder. "De onderwerpen waren levensecht, alles wat ik tegenkwam leende zich wel voor een limerick. Ik ging dag en nacht door, de drang werd steeds groter en na 25 dagen, op 29 december, had ik toch de 1000 al gehaald." Ad moest ze nog wel in de computer zetten en her en der verfijnen. Op advies van mensen om hem heen besloot hij om een uitgever te zoeken. "Donderdag heb ik het manuscript opgestuurd, maandag werd ik gebeld en op woensdag had ik al een contract voor mijn eerste boek." Zijn eerste gedichtenbundel 'Levensecht' is op 12 februari 2016 uitgegeven, niet wetende dat er daarna nog minstens 9 zouden volgen.

Pikant

"Ik vond het heel leuk en was erg trots dat mijn bedenksels daadwerkelijk uitgegeven werden. Mijn motto is bovenal 'ter lering en vermaak'. Omdat er in het eerste boek maar plaats was voor 300 limericks, had ik er nog 700 over. Wat te doen?," vroeg hij zich af. "In eerste instantie heb ik deze maar opzij gelegd, want het geeft veel meer voldoening om nieuwe te maken. Diverse mensen stimuleerden mij om wat meer pikante gedichtjes te maken. Dat werd mijn tweede boekje wat nauwelijks een maand later al uitkwam." Elke bundel heeft daarna een eigen thema zoals lifestyle, vakantie, liefde of plezier. Het zojuist verschenen tiende boek, gaat over alles wat er bij het boodschappen doen komt kijken en is getiteld 'Super'. Een ludiek verslag van en over de supermarkt.

Loskomen

Het op zo'n korte tijd maken van zoveel rijmpjes in het juiste rijmschema AABBA heeft Ad uiteraard heel veel tijd en energie gekost. "Zeker in het begin kom je er moeilijk van los. Nu kan ik wat gemakkelijker de knop omzetten en stel mij er alleen voor open als ik er mee bezig ben. Bovendien maak ik ze nu achter de computer, dan kan ik tegelijk de lengte van de zinnen zien en gaat het nog wat vlotter," lacht hij.

Oorkonde

Tien boeken in tweeënhalf jaar was voor uitgeverij Boekscout uit Soest reden om Ad met deze bijzondere mijlpaal te feliciteren en een oorkonde te overhandigen. Ad is er héél content mee. "Dit werk ligt me wel. Ik vind het erg leuk en 10 bundels vind ik vooralsnog een mooi resultaat. Maar helaas is het geen gemiddelde van de beoogde 400. Dus volgt er dit najaar nog een elfde met een zéér bekend thema. Dan pas op de plaats, iets nieuws of wederom een bundel als zich hiervoor een niet te negeren idee aandient. Ik zie wel."

Ik nader nu de vitrine met warme appelflappen.

Ze ruiken geweldig, ik wil er meteen in happen.

Duidelijk 'n slimme zet van de winkelier

want de driehoeken lopen als 'n tierelier.

Ik pak er altijd mee, terwijl ik ermee wil kappen.

De boekjes van Ad Christianen zijn te verkrijgen via boekscout.nl of bij de erkende boekhandelaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief