Anja viert samen met haar zus Ilse het 10-jarig bestaan van De Plukkerij
Anja viert samen met haar zus Ilse het 10-jarig bestaan van De Plukkerij Foto: Johan Wagenmakers

De Plukkerij viert jubileum met open dag

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Anja Peters (56) heeft haar handen vol aan haar grote passie tuinieren. Samen met haar zus Ilse (52) bestiert ze bloemenpluktuin De Plukkerij, die inmiddels 10 jaar bestaat. Dit wordt gevierd op zondag 19 augustus, wanneer tijdens een open dag een ieder welkom is.

De beide zussen zijn geboren en getogen op een boerderij in Baarle-Nassau en zijn altijd al verzot geweest op bloemen en planten. Het idee om een eigen bloemenpluktuin te beginnen hebben ze zo'n 12 jaar geleden opgepikt uit een artikel in de Libelle. "Maar dat ging toen nog niet, want ik woonde destijds in Tilburg en had een 'postzegeltuintje'," lacht Anja. En ook haar zus Ilse - tijdens dit interview op vakantie - beschikte niet over een grote tuin om een en ander te kunnen realiseren.

Vorm geven
Hoewel Anja van huis uit medisch analiste is, bleef tuinieren en specifiek het idee van een eigen pluktuin toch erg aan haar trekken. "Naast mijn werk ben ik ondertussen een hoveniersopleiding gaan volgen en op zoek gegaan naar een huis in een dorp met een grote tuin om onze droom te kunnen verwezenlijken," vertelt ze verder. Dat huis met tuin werd uiteindelijk gevonden in de Margrietstraat (what's in a name) in Bosschenhoofd. "Ik ben maar alleen, maar mijn zus heeft een gezin en woont in Kaatsheuvel. Ilse, haar man en ik zijn met zijn drietjes in 2008 aan de slag gegaan, om onze eigen bloemenpluktuin, beetje bij beetje vorm te geven."

Verder uitbreiden

Naast Anja en Ilse helpt ook een vrijwilligster mee met het vele werk wat elk jaar gedaan moet worden. "Alle vrije tijd zit in de tuin. Elke keer breiden we wat verder uit en komt er weer een stukje bij." In De Plukkerij zijn vele soorten bloemen te vinden: van dahlia's tot veldbloemen en van bolderiks tot chrysanten. Netjes gerangschikt in keurige borders met volop gras ertussen. "Het grootste gedeelte zijn een-jarige planten, die we in het voorjaar uitzaaien. Wel willen we wat meer vaste planten erbij gaan zetten. We doen het op hobbymatige basis, van de opbrengst van de verkoop kunnen we onze kosten betalen zoals het zaad, gereedschap, reparaties en onderhoud. Als we al onze uren zouden berekenen zitten we dik in de min," lacht ze. Naast het zelf laten plukken en verkopen van bloemen houdt De Plukkerij ook workshops en maakt ze op kleine schaal jam, chutney en sap van fruit uit eigen tuin en kas. "Mijn zus verzorgt en doet de workshops en dan help ik haar mee."

Beleving

De Plukkerij is te vinden aan de Margrietstraat 27 en geopend vanaf begin juli tot en met begin oktober op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Alleen betaalt men voor de bloemen die men plukt. "Het gaat zeker ook over een stuk beleving, lekker door de tuin struinen en je eigen boeket samenstellen. De dikte van de stelen wordt gemeten en dat maakt uiteindelijk de prijs. Je mag ook zomaar komen kijken hoor en bent zeker niet verplicht om iets te plukken."

Open dag

Het 10-jarig bestaan wordt gevierd met een open dag op zondag 19 augustus van 12.00 tot 17.00 uur. "Iedereen mag binnen komen lopen. Er is koffie/thee met wat lekkers erbij. We zorgen voor wat muziek, een paar standjes en voor de kinderen zijn er wat kleine activiteiten te doen. Alles is gratis, behalve de bloemen dan," lacht Anja tot slot.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief