Hoe blij ze ook zijn met al hun prijzen, het gaat Noa en Nienke vooral om het plezier in het dansen. FOTO ELS ROMMERS.
Hoe blij ze ook zijn met al hun prijzen, het gaat Noa en Nienke vooral om het plezier in het dansen. FOTO ELS ROMMERS. Foto: ELS ROMMERS

Prijs voor Gastelse hiphopdanseressen

Door: Els Rommers Algemeen

OUD GASTEL – Noa Slabbekoorn en Nienke Lips hebben dit jaar de Jeugd Cultuurprijs gewonnen. Deze talentvolle hiphopdanseressen vormen al jaren een succesvol duo en de titels die ze ondertussen in de wacht hebben gesleept liegen er niet om. Hoewel de 15-jarige vriendinnen een gezonde ambitie tonen, hebben ze vooral veel plezier in het dansen. Dat spat er dan ook vanaf, één van de redenen waarom de jury van de Halderbergse cultuurprijzen hun keuze op Noa en Nienke liet vallen.

De twee vriendinnen kennen elkaar al vanaf groep één. Na een aantal proeflessen streetdance die ze bij Flash Dance Nation in Oud Gastel mochten volgen, werden ze lid. Twee jaar later kregen ze de vraag of ze als duo aan wedstrijden mee wilden doen. "Dat zagen we wel zitten. Nog in datzelfde jaar wonnen we Flash Dance's Got Talent en Halderbergs Talent", vertellen Noa en Nienke.

Hoop op de wereldtitel

Dat was het startschot voor een reeks mooie overwinningen. Zo werden ze in 2015 derde in de eerste wedstrijd van de United Dance Organisation waaraan ze meededen en kwalificeerden ze zich voor het EK en het WK in Glasgow, waar ze zelfs de finale haalden in de categorie hiphop/streetdance voor beginners under 14. "Ineens konden we de allerbesten van de wereld worden. Toen we uiteindelijk de 7e plek behaalden, voelde dat even als een teleurstelling", geven de danseressen eerlijk toe. "Maar kort daarna drong het besef door dat we in onze klasse tot de zeven beste duo's van de wereld hoorden."

Gediskwalificeerd

Diezelfde positieve instelling zorgt ervoor dat ze zonder mopperen soms wel vijf keer per week trainen. "Vooral voor belangrijke wedstrijden oefenen we extra veel", aldus Nienke en Noa. "Dus ook voor het NK en EK in 2016, waarin we respectievelijk 2e en 5e werden in de Intermediate klasse. Inmiddels dansten we bij Boogie Down in Bergen op Zoom, waar we nu nog dansen. Ook werden we Belgisch kampioen. Een WK-titel ging helaas aan onze neus voorbij. We werden gediskwalificeerd in de eerste ronde, vanwege een trick in onze oefening die verboden was", leggen ze nuchter uit.

Geluk bij een ongeluk

Het daaropvolgende jaar haalden Noa en Nienke wederom de nodige successen binnen in de categorie Intermediate under 16. "In Nederland stonden we bovenaan, we werden 2e op het NK én we werden Europees Kampioen! Op het WK haalden we de kwartfinales." Even kwam alles aan het wankelen toen Noa werd aangereden. Ze belandde in het ziekenhuis met een gescheurde milt. "Van de arts mocht ik een half jaar niets doen. Maar dan konden we het EK in 2018 wel vergeten en dus ben ik na drie maanden toch gaan trainen", vertelt Noa. "Na de eerste training, volgde direct een kwalificatiewedstrijd. We haalden de 2e plaats in de categorie Advanced under 16!"

Zelfvertrouwen

Dat geeft wel aan hoeveel doorzettingsvermogen en plezier Noa en Nienke in het dansen hebben, maar ook hoe getalenteerd ze zijn. Hun zelfvertrouwen is door het dansen gegroeid, geven ze aan. "Vroeger stonden we het liefst achteraan op het podium, nu rennen we naar de voorste plek", lachen ze. Daarnaast is hun band er alleen maar sterker op geworden. "Pas tijdens de wedstrijd krijg je te horen op welk nummer je moet dansen. Dat vraagt om improvisatievermogen en vertrouwen in elkaar."

Toekomstambities

Dan beginnen ze te schateren bij de herinnering aan die keer dat de één de ander liet vallen. Over wie dat was, verdelen de meningen, maar dat leidt alleen maar tot meer hilariteit. "We hebben nooit ruzie", verklaren ze. Ook over hun toekomst als dansduo zijn ze het eens. "Onze droom is om ooit wereldkampioen te worden." En die kans is best aanwezig, want het publiek geniet van hun uitstraling en hun indrukwekkende moves. Wordt vervolgd dus...



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief