De dromenvanger op de achtergrond heeft Patty zelf gemaakt en komt terug in het boek. FOTO EIGEN BEZIT
De dromenvanger op de achtergrond heeft Patty zelf gemaakt en komt terug in het boek. FOTO EIGEN BEZIT

Educatief boek van Patty Melissen-Vogels slaat aan

Door: Vera de Geus algemeen

BOSSCHENHOOFD - Een aantal jaren geleden schreef Patty Melissen een levendig verhaal over een meisje dat van Curaçao naar Nederland verhuist en erg moet wennen aan haar nieuwe omgeving. Ze stuurde het manuscript van 'Pien wil de wereld zien' naar een educatieve uitgeverij. Meteen al was er interesse, maar vanwege de crisis durfde men het niet aan. Patty liet zich echter niet uit het veld slaan en voegde er opdrachten aan toe die de fantasie en creativiteit van kinderen prikkelen en hen open leert te staan voor andere culturen. "Ik probeerde het vorig jaar opnieuw en dit keer was Kinheim, een bekende uitgever in onderwijsland, onmiddellijk enthousiast. En per heden is het verkrijgbaar", aldus de auteur.

DOOR ELS ROMMERS

Eerder schreef Patty de kindergedichtenbundel 'Later als ik groot ben, word ik...'. Ook is een verhaal van haar opgenomen in een wedstrijdbundel en werd haar sprookje uit 6000 inzendingen geselecteerd voor 'Mijn droom voor ons land', de speciale uitgave die koning Willem-Alexander kreeg uitgereikt toen hij zijn moeder opvolgde. Haar schrijftalent heeft ze niet van een vreemde. "Mijn vader, Frans Vogels, heeft ook heel veel geschreven. En hij is enorm trots dat Kinheim mijn werk publiceert", vertelt Patty stralend.

Kinderen en communicatie

Patty, die lesgeeft op het Kellebeek College, vond daar de inspiratie voor 'Pien wil de wereld zien'. "Sowieso heeft communicatie met kinderen me altijd geboeid", legt ze uit. "Op school zie ik dagelijks hoe studenten van verschillende culturen toch min of meer groepjes vormen. Daar zou ik graag verandering in brengen. Door hier in een vroeg stadium aandacht voor te hebben, kun je dit proces positief beïnvloeden. Vanuit die gedachte ben ik dit boek gaan schrijven."

Heimwee

"Mijn hoofdpersonage is Pien, een meisje van 9 jaar dat moeite heeft met haar verhuizing van Curaçao naar Nederland. Het meest mist ze haar hondje Loekie. Maar dan ontdekt ze op het schoolplein de magie van de tapschoenen waarmee ze de wereld over kan reizen", vat Patty samen. De keuze voor Curaçao is geen toevallige, want vanuit dat eiland verhuisde ze zelf ook als 8-jarige naar Nederland en ook hond Loekie heeft echt bestaan. Alleen moest Patty het zonder magische schoenen doen. Wel heeft ze een magische denkbeeldige pen waaruit de prachtigste verhalen vloeien, vindt ook uitgeverij Kinheim.

Vernieuwend

"Ze noemen mijn werk vernieuwend", zegt Patty, bescheiden glimlachend. "Omdat het een doorlopend verhaal is én omdat ieder hoofdstuk waarin steeds een ander land centraal staat, afgesloten wordt met opdrachten die de nieuwsgierigheid prikkelen. Zo worden de lezers uitgenodigd om te knutselen, te tekenen, te discussiëren of te bewegen. Of ze leren in een vreemde taal tot tien te tellen. Bronnen die gebruikt kunnen worden, zijn atlassen of het internet en alle bladzijden zijn rijk geïllustreerd. Ik eindig met een spannende cliffhanger, want het tweede deel komt eraan."

Wereldoriëntatie

"Naast een stuk wereldoriëntatie, geeft dit boek ook stof tot nadenken", spreekt Patty haar intentie uit. "Door meer over elkaars culturen te leren, ga je er automatisch meer open voor staan. Zelf heeft het mijn leven absoluut verrijkt. Ik heb prachtige gesprekken gevoerd met mensen van allerlei nationaliteiten en heb er veel van geleerd. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf groep 5 die extra uitdaging aankunnen en daarom speciaal geschikt voor de plusklas. Ook is het een echte aanrader voor BSO's."

Het boek is te bestellen bij www.kinheim.com (ISBN 978-90-6052-369-8), waar ook een preview te zien is. Het is een leesboek met oefeningen waarmee kinderen ook thuis aan de slag kunnen. Informeer bij de lokale boekhandel.

De dromenvanger op de achtergrond heeft Patty zelf gemaakt en komt terug in het boek. FOTO EIGEN BEZIT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief