graancirkel
graancirkel

Wereldberoemde documentairemaker: 'Robbert is schuldig aan bedrog'

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - William Gazecki, de wereldberoemde Amerikaanse documentairemaker, zegt ervan overtuigd te zijn dat het Hoevense medium schuldig is aan bedrog. In de nacht van maandag op dinsdag gingen beelden online waarop medium Robbert van den Broeke met een kartonnen afbeelding van Maria en een UFO op een stokje voor een telefoonlens beweegt. Volgens Van den Broeke op verzoek van Gazekci. Deze reageert nu desgevraagd dat dat absoluut niet het geval is. "Waarom zou ik iets anders willen zien dan authentieke verschijningen", zegt hij.

Gazecki werd eerder genomineerd voor een Oscar en sleepte een Emmy-award in de wacht. Hij kwam naar Nederland om Van den Broeke te volgen. Nu zijn er beelden online verschenen die suggereren dat het Hoevense medium de boel flest. Volgens het medium wordt hij gechanteerd door de documentairemaker.

Deze reageert desgevraagd op het verhaal van Van den Broeke. Hijzelf stuurt eveneens de video mee met de woorden: "Vanzelfsprekend heb ik Robbert van den Broeke niet gevraagd om te demonstreren hoe hij zou dit in scene zet ALS hij het in scene zou zetten. Waarom zou ik iets anders willen zien dan authentieke verschijningen? Ik heb geen interesse in hoaxing en tot ik ontdekte dat Robbert van den Broeke deed alsof, had ik nooit verwacht dat hij zoiets zou doen. Waarom zou ik om een demonstratie van oplichting vragen? Dat slaat nergens op."

Wat betreft de gemaakte beelden zegt hij: "Robbert kende de instelling van mijn mobiele telefooncamera een iPhone 6 niet. Hij wist niet hoe de telefoon zijn acties vastlegde. Hij is nu gepakt. Hij is schuldig aan bedrog", vat hij samen. 

Van den Broeke zegt dat hij door Gazecki gechanteerd werd. Daar gaat de filmmaker ondanks de vraag om een reactie niet concreet op in: "Stan Pluymen, een vriend en medewerker van Robbert van den Broeke, die vaak zijn uitgaven betaalt, beloofde vele keren om mijn reis- en productiekosten te vergoeden. Hij is die beloftes herhaaldelijk niet nagekomen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief