Monumentje voor Muziek.
Monumentje voor Muziek. Foto: Y van Egmond

Monumentje voor Muziek was een daverend succes

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Afgelopen zondag tijdens het Open Monumentenweekend vond de eerste editie van ‘Monumentje voor Muziek’ plaats. De combinatie van een rondwandeling met een gids en korte concerten van jonge musici in oude monumenten bleek een schot in de roos. Het evenement was helemaal uitverkocht en vraagt om een vervolg. Burgemeester Jobke Vonk sprak van een mooie nieuwe traditie die we zeker in ere moeten houden.

Onder leiding van de gidsen van de Heemkundige Kring Br. Christofoor werden de bezoekers door het historisch hart van Oudenbosch geleid en bezochten daar diverse locaties. Bij het Thomashuis was er een warm welkom met muziek van Piet van Tienen en rondleidingen door het bijzondere pand. De bewoners verkochten mooie zelfgemaakte producten op de zomermarkt. Daarna vertrokken de groepen voor de concerten.

Huis van Buijs

In het Huis van Buijs kregen de bezoekers een rondleiding door het voormalig ijskamertje en de bakkerij waar ooit de allereerste negerzoen het licht zag. Natuurlijk werden daar ook de hedendaagse zoenen geproefd. Daarna gaven de jonge altviolisten Anastasiia Krivosheina en Kardelen Buruk een altvioolconcert. Zij speelden achtereenvolgens een werk van K.Stamitz - duo for two violas no. 1 (in C major), werken van B. Bartok (arrangement voor 2 altviolen) - “Bride’s Farewell”, “Pillow Dance”, “New Year’s song”, “Hungarian Song” en tot slot Roemeense volksmuziek van Nelu Fieraru.

Kapittelzaal van het Generalaat

In de Kapittelzaal van het Generalaat aan de Markt 84 werden de bezoekers onthaald met koffie en worstenbroodjes van bakkerij Nagelkerke. Broeder Cees van Dam vertelde over de geschiedenis van het pand, de indrukwekkende schilderijen en natuurlijk ook over de geschiedenis van de congregatie. Daarna kon men genieten van Lizet Vink & Kalev Karlson het zang- en gitaarduo met lekkere jazzy nummers.

Salon van Koopmans

George en Astrid Reijnders traden op in de salon van Koopmans huis aan de Ste Bernaertsstraat 10. Een echt familieduo, broer en zus op gitaar en cello. Ze speelden werken van Enrique Granados – Danza Española No.5, Manuel de Falla – Siete Canciones Populares Españolas en Heitor Villa-Lobos – Bachianas Brasileiras No. 5. Bij de familie Koopmans was ook de maquette van het huis te zien en werd het concert afgesloten met een rondleiding door de prachtige tuin.

Complimenten

De complimenten stroomden binnen. Zowel voor de gastvrijheid die de woningeigenaren om hun privé bezit open te stellen voor publiek, waardoor het genieten was van architectuur en interieur en zeker ook voor de fantastische musici. Wat een jong talent kreeg hier de kans om podiumervaring op te doen. Zowel de musici als het publiek heeft enorm genoten. Na afloop werd er enthousiast nagepraat bij de borrel bij Brasserie Tivoli.

Gezien het succes is er veel belangstelling voor deze combinatie van monumenten en muziek. SCO gaat deze activiteit de komende seizoenen dan ook in de andere kernen van Halderberge organiseren. De eerste nieuwe locaties zijn al in beeld. Heeft u een monument met een stijlkamer die u graag in de route ziet opgenomen? Neem dan contact op met info@cultuuroudenbosch.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief