Jarenlang maakte Rika in Alaska indrukwekkende filmbeelden van de Kodiakberen. FOTO HARRY HOUTHUIJSEN
Jarenlang maakte Rika in Alaska indrukwekkende filmbeelden van de Kodiakberen. FOTO HARRY HOUTHUIJSEN

71-jarige Rika filmt nog altijd fanatiek

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH – Voor haar eerste bezoek aan de USA, midden jaren '90 kocht Rika Houthuijsen een videocamera. Bij thuiskomst kon het eindresultaat beter, vond ze en dus volgde ze de nodige opleidingen. Ze werd zo goed dat ze zelfs al twee keer genomineerd is voor het landelijke NOVA-festival. Een bevlogen Rika vertelt…

DOOR ELS ROMMERS

"Het is mijn streven een keer het landelijke NOVA-festival, dat het werk van de beste Nederlandse amateurfilmers beoordeelt, te winnen", biecht Rika op. "Maar of dat lukt, weet ik niet", laat ze er meteen nuchter op volgen. Hoewel Rika zonder meer ambitieus is, staat het plezier bij haar voorop. "Bovendien is filmen in clubverband een heel sociaal gebeuren", geeft ze te kennen. Jarenlang was zij lid van een videoclub in Oudenbosch en zelfs een poosje van één in Friesland. Sinds vijf jaar is ze aangesloten bij ERSA, oftewel Eerste Roosendaalse Smalfilm Amateurs. "Daar ben ik heel hartelijk en enthousiast ontvangen. Alle leden helpen elkaar bij de verschillende stappen van het maken van een videofilm."

Kodiakberen

"Wil je een goede film maken, komt er namelijk heel wat bij kijken", verduidelijk Rika. "Eerst bedenk en schrijf je een scenario met een sterke verhaallijn waardoor de kijker geboeid blijft, je regelt zonodig acteurs, zorgt voor het juiste licht en geluid, interviewt, maakt opnames en gaat daarna monteren waarbij muziek en (onder)titels toegevoegd worden ", somt Rika op. "Dat is best pittig. Het is één van de redenen waarom ik zo graag natuurfilms heb gemaakt. Die beelden komen als het ware vanzelf naar je toe." Rika en haar man Harry brachten een decennialang een deel van het jaar door in Alaska, waar zij onder meer de Kodiakberen observeerden. "Harry legde deze indrukwekkende dieren in hun schitterende habitat vast met zijn fotocamera en ik op film. Zelf vind ik de dynamiek van filmbeelden fascinerender."

On duty in Paradise

Hun reizen vormden de inspiratie voor het prachtig fotoboek Bererustig, van de hand van Harry, én voor de film 'On duty in Paradise', die Rika uiteindelijk een felbegeerde nominatie voor het landelijke NOVA-festival opleverde. Ze slaagde er nogmaals in tot de top door te dringen met de film 'Tied to the sea', die ze samen met haar schoonzus produceerde. "Het maken van een geënsceneerde film kost natuurlijk veel meer energie", is Rika zich bewust. "In de praktijk blijkt steeds weer dat de meeste mensen moeite hebben met de montage. Dat is weer het mooie van onze videoclub. Omdat we een aardig grote groep vormen, zijn behulpzame handen altijd voorradig."

Beelden over 750 jaar Roosendaal

"Ondanks ons ledenaantal, is nieuwe aanwas zeer welkom. Je hebt niet meer nodig dan een videocamera of een geschikte smartphone en kabeltjes om de beelden over te hevelen naar je computer", pleit Rika. "We zijn een ontzettend gezellige, warme club mensen. Het jongste lid is 17 jaar, het oudste, Ad Smits, is 91! Zij heeft pas nog een laptop gekocht en zich aangemeld voor een montagecursus. Zij is mijn grote voorbeeld. ERSA is door de gemeente gevraagd om beelden te maken van alle activiteiten rondom het 750-jarig bestaan van Roosendaal en ook daaraan wil Ad een bijdrage leveren. Net als ik, natuurlijk", lacht Rika. "Het eindresultaat zal in december te zien zijn in schouwburg de Kring. Het is een hele klus, maar heerlijk om te doen."

Filmen op rolletjes

Rika is dus nog lang niet van plan te stoppen. "In onze club filmt een 86-jarige vrouw nog mee vanuit haar scootmobiel, dus oud worden vormt absoluut geen belemmering. En er staan nog zoveel leuke opdrachten op stapel. Van natuurfilms is mijn focus wat verschoven naar documentaires maken en daar zijn, met de huidige technische ontwikkelingen,veel interessante dingen in te doen. Ook ben ik een film over ijsberen aan het monteren. Wie weet win ik daar het NOVA-festival een keer mee!" 

Dat 71 maar een getal is bewijst Rika die nog heel veel filmplannen heeft. FOTO ELS ROMMERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief