Youp van 't Hek op het Saint Louisplein.
Youp van 't Hek op het Saint Louisplein. Foto: Gidsen van Saint Louis

Youp van 't Hek in de Kapel van Saint Louis

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

OUDENBOSCH - De Gidsen van Saint Louis waren natuurlijk graag bereid die medewerking te verlenen. Zij beschouwen het immers als hun taak om het verborgen verleden van Saint Louis kenbaar te maken aan het publiek. De opnamen vonden plaats op een regenachtige dag in maart.

Youp van 't Hek was, via de archivaris van Weesp, naar Oudenbosch gestuurd. Mark Buijs is bestuurslid van de Stichting Gidsen van Saint Louis. Hij is ook actief in de Heemkundekring, het Zouavenmuseum en de Monumentencommissie. Wie anders dan Mark kon Youp van ’t Hek tekst en uitleg geven over het verblijf van zijn opa? Hij opende de deur van Saint Louis en heette Youp welkom. Mark had nog een bijzondere verrassing voor Youp: een handgeschreven briefje van zijn opa, waarin deze een oom bedankt voor het kopen van een piano. Want Johan Schafstall was een muzikaal talent. Op Saint Louis leerde hij orgel spelen in de Kapel van Saint Louis. In zijn latere leven werd hij een bekend organist, componist en koorleider.

Daarna bezochten Mark en Youp de Kapel. Daar aangekomen wachtte Youp een bijzondere muzikale verrassing. Een koor, op orgel begeleid door Gids en organist Peter van ’t Hof, zong een compositie van Johan Schafstall. Youp was duidelijk ontroerd door dit gebaar. De ambiance van de Kapel draagt daar zeker toe bij. De Gidsen hadden nog een leuke verrassing voor hem in petto. Mark Buijs mocht hem de originele baton, de dirigeerstok, van zijn opa overhandigen. Youp waardeerde dat enorm. Dat bleek ook wel, want voor zijn vertrek schreef hij nog een aardig woordje in het gastenboek van de Gidsen van Saint Louis: ‘Zo mooi hier. Youp’. De Gidsen van Saint Louis zijn graag behulpzaam geweest om het Verborgen Verleden van Johan Schafstall, opa van Youp van ’t Hek, kenbaar te maken voor alle tv-kijkers.

Wilt u, net als Youp van ’t Hek, ook eens kennis maken met het verborgen verleden? De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke woensdagmiddag en zondagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur open voor publiek. De toegang is gratis. Wilt u meer weten? Boek dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief