Afbeelding

Onderzoek naar Jeugdzorg in heel West-Brabant

Door: Remko Vermunt Algemeen

WEST-BRABANT - West-Brabantse gemeenten en Jeugdbescherming Brabant willen dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek gaat doen naar signalen van ouders over Jeugdbescherming. Dat zijn de diverse partijen donderdagochtend overeengekomen.

De stichting Herken Ouderverstoting presenteerde begin september een zogenaamd 'zwartboek' met als titel: Jeugdbescherming Brabant: de doodlopende weg in de jeugdhulpverlening. In het zwartboek worden ouders aan het woord gelaten over de hulpverlening vanuit Jeugdbescherming Brabant. De stichting zegt zelf dat dit zwartboek is geschreven 'voor alle kinderen en ouders die te maken hebben gehad, maar ook vooral voor alle kinderen die binnenkort nog te maken gaan krijgen of zelfs toegewezen gaan worden aan de "zorg" van deze niet functionerende, gecertificeerde instelling'.

Omdat zowel de gemeenten, als Jeugdbescherming Brabant er grote waarde aan hechten dat de uitvoering van Jeugdbescherming aan kwetsbare kinderen op een goede manier gebeurt, hebben ze besloten de Inspectie te vragen onderzoek te doen naar deze signalen. "Uitgangspunt om goed te kijken naar de uitvoering van de bescherming van jeugdigen is dat alle partijen het belang van het kind voorop stellen. In z'n algemeenheid is te stellen dat het in dit werk vaak gaat om zeer complexe situaties die raken aan de meest kwetsbare band die er is, namelijk die tussen ouder en kind. Het zwartboek is hiervan een weergave vanuit het perspectief van ouders."

De reden om juist de Inspectie eens goed te laten kijken naar de signalen die de ouders in het zwartboek hebben aangedragen is dat de Inspectie volgens zowel de gemeenten als de Jeugdbescherming Brabant het aangewezen orgaan is om op korte termijn in onafhankelijkheid en in het belang van alle betrokkenen onderzoek kan doen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief