Verschieting tijdens de kermis van 1967 met burgemeester Andriessen in de gelederen
Verschieting tijdens de kermis van 1967 met burgemeester Andriessen in de gelederen Foto: Archief Gastelse Wipclub

Gastelse Wipclub treft al 70 jaar doel

Door: Vera de Geus algemeen

OUD GASTEL - Met een laatste, feestelijke verschieting werd niet alleen het wipseizoen afgesloten, maar tevens stilgestaan bij het 70-jarig bestaan van de Gastelse Wipclub. Een naam die bij menigeen, niet bekend met deze vorm van handboogschieten, nog altijd de wenkbrauwen doet fronsen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Christ van Kalmthout, al 32 jaar lid van de Gastelse Wipclub waarvan de laatste vier jaar voorzitter, grinnikt telkens als er weer een opmerking over de naam van de vereniging wordt gemaakt. "Mijn vrouw kreeg op een avond een telefoontje thuis, iemand vroeg naar mij waarop ze antwoordde: "Hij is er niet, hij is wippen". Daarop werd het stil aan de andere kant van de lijn en na wat gemompel werd de hoorn er opgegooid," lacht Christ.

Eeuwenoud

Een wip is een mast van 28 meter hoog, waarop een zogenaamde prang bevestigd is gevuld met diverse soorten pluchen vogels, die er door de schutters afgeschoten moeten worden. Elke vogel vertegenwoordigt daarbij een bepaalde waarde. "Om nu deze prang te kunnen vullen, is er sprake van een draaibare mast met een contragewicht, waardoor dan een soort wip ontstaat. Vandaar de naam," verklaart Christ. Gilden en schutterijen zijn vaak al eeuwenoude verenigingen. In augustus 1948 werd, om aan de kermis mee te kunnen doen, door enkele leden van de reeds jaren bestaande handboogschutterij 'Eendracht Maakt Macht' de Gastelse Wipclub opgericht. Achter café Rademakers aan de Kerkstraat vonden ze een weiland om hun schietkunsten te vertonen.

Uitgewipt

"Tot ver in de jaren zestig was dit café ons thuishonk, waarna we na de komst van een nieuw sportpark begin jaren zeventig, jarenlang bij SC Gastel te gast zijn geweest." Met de komst van de nieuwe brede school, brak er voor de vereniging een spannende tijd aan waarbij zelfs het voortbestaan op het spel stond. "Onze mast moest daar weg en al jarenlang waren we bezig om een zogenaamde muitmast geplaatst te krijgen. Dat bleef en bleef maar duren. We dachten zelfs even dat we 'uitgewipt' waren, maar gelukkig konden we tussentijds terecht in een loods van Jan Vermunt. Daar hebben we twee jaar op de liggende wip geschoten. Dat was echt de redding van de club." Met de installatie van de muitmast begin vorig jaar op het terrein van korfbalvereniging Juliana kon de Gastelse Wipclub het schieten op de staande wip weer oppakken. "We hebben momenteel 26 leden met een gemiddelde leeftijd van bijna 65 jaar. Peter Bus is met 42 jaar het langst lid, gevolgd door Adrie Heshof met 40 jaar. Maandag is onze vaste schietdag. In de zomermaanden beginnen we om zeven uur en schieten tot het donker wordt. In voor- en naseizoen schieten we op maandagmiddag.

Bosman

Dat het wipschieten een unieke sport is, blijkt wel uit het feit dat de enige Brabantse club in Oud Gastel huist. "In Limburg is er nog een en verder zijn er veel in Zeeland, België en Noord-Frankrijk," zegt Christ. "Schieten op de staande wip is echter nog niet zo eenvoudig," legt hij verder uit. "De mast is dus 28 meter hoog en de pijl moet een vlak raken van 1 tot 3 cm. Naast goed richten is het 85% geluk dat je iets raakt." De vereniging kent twee eigen competities: in de winter op de liggende en in de zomer op de staande wip. Afhankelijk van welke vogel er afgeschoten wordt, kun je punten verdienen. Per schieting worden de punten bijgehouden. Wie op het einde van de competitie de meeste punten bijeen heeft 'gewipt', mag zich voor dat seizoen de koning noemen. "Niemand weet waar het woord precies vandaan komt, maar als je op een schieting geen punten hebt gehaald, ben je 'Bosman'."

Koning

Afgelopen maandag werd het buitenseizoen op feestelijke wijze afgesloten, waarna de dames van de uitsluitend mannelijke leden kennende club, met champagne werden begroet om met een heerlijk buffet het 70-jarig bestaan te vieren. Kees Scheepers werd daarbij gehuldigd als koning van 2018. 

De Gastelse Wipclub in 2013 bij het 65-jarig bestaan, geheel rechtsonder Christ van Kalmthout


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief