Voorzitter van de jury, Jac Wagemakers feliciteert de kersverse Keizer. FOTO TOON OOMEN
Voorzitter van de jury, Jac Wagemakers feliciteert de kersverse Keizer. FOTO TOON OOMEN Foto: Toon Oomen

Jan Oomen keizer met de kruisboog bij Gilde Sint Sebastiaan

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Afgelopen zaterdag werden bij het Gilde Sint Sebastiaan in Oudenbosch wedstrijden gehouden voor de koningstitel met het kruisboogschieten. Al sinds mensenheugenis worden deze wedstrijden elk jaar gehouden en wel in het laatste weekend van september.

Met de kruisboog wordt geschoten op doelen van 20 meter afstand. Omdat de baan in het Groene Woud niet meer beschikbaar is, wordt nu gebruik gemaakt van de schietbaan aan de Havendijk, die samen met handboogvereniging Concordia Florebit is ingericht. Minimaal een keer per week komen de schutters van het Gilde hier deze sport beoefenen.

Voor de koningswedstrijd wordt geschoten met de kruisboog in twee series van elk vijftien schoten. De schutter met het hoogste aantal punten is koning voor het komende seizoen.

Net als bij de handboog geldt ook hier dat je bij drie maal na het behalen van de koningstitel, benoemd wordt tot keizer.

Vorig jaar werd Jan Oomen voor de tweede keer koning. Bij overwinning zou hij dus voor de derde keer koning en dus keizer worden.

Na de eerste serie werd de lijst aangevoerd door Jan Oomen, op de voet gevolgd door Diny Wagemakers. In de tweede serie kwam Diny Wagemakers steeds dichter bij Jan, zodat het tegen het eind tot een climax kwam. Het laatste schot werd tenslotte beslissend. Jan Oomen won uiteindelijk met een minimaal verschil van twee punten. Omdat deze laatste nu dus keizer werd, ging de koningstitel naar degene die als tweede eindigde, n.l. Diny Wagemakers. Het Gilde mag zich nu verheugen op zowel een keizer bij de handboog, nl Adrie van Straaten en bij de kruisboog, Jan Oomen nu dus.

Ook regionaal scoorde het Gilde het afgelopen seizoen. In de onderlinge competitie over zes wedstrijden van de Onderlinge Westbrabantse Bond (OWB), behaalde het Gildeteam een eerste prijs in hun klasse.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief