De meisjes showen vol trots hun kleurrijke staarten.
De meisjes showen vol trots hun kleurrijke staarten. Foto: Amy Klaverveld

Zeemeerminzwemmen, een spetterend succes

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - Welke jonge meid wilde vroeger nou géén zeemeermin zijn? Met de vele kleurtjes, prachtige kapsels en spannende verhalen werd het wel heel verleidelijk om net als de kleine zeemeermin te willen zijn. Laco zwembad de Baarlebossche maakt dit nu eindelijk mogelijk.

Eerst even warm-zwemmen en dan mogen de staarten aan. Dit is nog een heel karwei, de voeten moeten eerst in de slipper om daarna de staart tot over de heupen omhoog trekken. Daarna ga je weer terug het water in. Juffrouw Joyce geeft dan les in de echte zeemeerminnen techniek.

Moeilijker dan het lijkt

"Er zit een hele techniek achter en die gaat eigenlijk tegen je instinct in. Je moet namelijk niet vanuit de benen werken, maar vanuit de kont." Joyce legt uit waarom het moeilijker is dan dat het lijkt. "Als de knieën gebogen worden, maken ze een trapbeweging. Dan trap je eigenlijk gewoon de staart uit. Ook kom je dan niet vooruit." Genoeg jonge dames liggen in het water te oefenen. Een voor een roepen ze om juffrouw Joyce. De staart is alweer uit. "Het is erg lastig, de meesten hebben net hun B- of C- diploma gehaald. Daar leer je om vanuit je benen te werken. Nu moet je dat dus juist niet doen."

Net als Ariël

De meisjes voelen zich als een vis in het water. Eerst een 'wokkel' maken, daarna volgen de koprollen en de handstanden. Ook deze kunstjes zijn nét ietsjes moeilijker met een staart. "Doe maar net alsof je Ariël bent." Juf Joyce verwijst naar de populaire Disney-film. Ze pakt er een heuse schatkist bij, inclusief de 'diamanten' die daarin zitten. De meisjes duiken ze in volle enthousiasme op. De kleurrijke stukjes plastic schitteren prachtig op de bodem van het zwembad. Als ze daarna letters opduiken, vormen ze als snel woorden. 'Zeemeermin' spellen de meisjes met een hoop gegiechel.

Populair

De staarten waarmee de jonge meisjes door het water bewegen worden veel gebruikt. De staarten zijn namelijk van het zwembad zelf. "Minstens drie keer per maand gebruiken we de staarten. Bijvoorbeeld tijdens dit soort lessen maar ook met kinderfeestjes." Zwemjuf Joyce vertelt hoe zo'n middag er dan uitziet. Eerst sieraden maken, dan zwemmen en als laatste wat eten. Alles is dan ook echt in meerminnenstijl aangekleed. Het komt geregeld voor dat ook jongens aanwezig zijn tijdens de feestjes. "In principe is zeemeerminzwemmen voor iedereen, de jongens vinden het alleen niet stoer. Je zegt dan wel dat ze gevaarlijke haaien zijn, maar het slaat toch niet zo aan als bij de meisjes."

Staarten lenen

De hele hype van zeemeerminnen is, net als de populariteit van eenhoorns, al flink wat jaren aan de gang. In 2016 werden al de eerste zwemlessen als mythische wezens gegeven. In het overdekte zwembad in Oudenbosch zijn ze er pas vlak voor de zomer van 2018 mee begonnen. Joyce legt uit waarom: "De staarten waarmee ze zwemmen zijn best duur. Voor zo'n tachtig euro heb je een basisstaart, niets bijzonders. We wilden de deelnemers niet verplichten een staart aan te schaffen maar zorgen dat we ze zelf in huis hadden. We moesten wel eerst zeker weten of de hype langer zou blijven en dat het ook hier aan zou slaan. Dat is gelukkig gelukt. Iedere les zitten we helemaal vol."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief