Theo zit prima in Oudenbosch.
Theo zit prima in Oudenbosch. Foto: Amy Klaverveld

'Het zijn echt alpaca's, géén lama's'

Door: Vera de Geus algemeen

Alpaca's in Oudenbosch trekken de aandacht  

OUDENBOSCH - Theo Enthoven is zo'n anderhalf jaar geleden naar Oudenbosch verhuisd. Op zich niks bijzonders, maar zijn huisdieren brengen wel veel bekijks met zich mee. Op zijn hectare grond lopen namelijk bijna dertig alpaca's rond. Een bijzonder gezicht waar vele voorbijgangers toch even voor stoppen.

Dat Theo een echte alpacaliefhebber is, steekt hij zeker niet onder stoelen of banken. Zijn huis aan de Koestraat is helemaal in het thema van de kameelachtigen ingericht. Kussens met alpaca's op de bank, alpacaschilderijen, knuffels en zelf alpacawijn, de liefde voor deze zoogdieren zorgt voor een hoop warmte in huis. "Let wel op, het zijn alpaca's en dus géén lama's." Enthoven wijst op een fout die vele mensen maken.

Huisdieren

Wanneer Theo achter zijn huis loopt, komen de wollige beesten hem al tegemoet gedraafd. "Ooit waren ze de huisdieren van de Inca's. Het zijn erg lieve beesten die nooit bijten, maar als je achter ze langs loopt, is er een kleine kans dat ze gaan trappen." Hoewel de hoefdieren wel familie van ze zijn, mogen alpaca's van Enthoven toch echt geen lama's genoemd worden. Volgens hem verschillen de dieren overduidelijk. "Lama's spugen, alpaca's doen dat dan weer niet. Ook groeit op lama's haar en geen wol."

Onderhoud

De viervoeters vragen gelukkig niet zoveel onderhoud. Eens per jaar worden ze geschoren en wassen doen ze zelf. "Iedere ochtend rollen ze over de grond heen. Dan zijn ze nat en ontzettend vies, maar in de loop van de middag drogen ze op en valt het vuil zo van ze af." Theo heeft het meeste werk aan het voeren van de alpaca's. Vanwege de warme en droge zomer staat er nu amper gras op het alpacaveld. Enthoven moet de hoefdieren bijvoeren met extra hooi, bietenpulp en vitaminekorrels. "Ze worden eigenlijk nooit ziek, maar als ze ziek worden is het vaak foute boel. Dan kan het zo afgelopen zijn." Een goede verzorging is dus erg belangrijk. "Zelfs bevallen, doen ze helemaal zelf en dat doen ze wanneer het hen uitkomt." Theo wijst naar een erg kleine alpaca. Het kleine bolletje wol is donderdag geboren en een dag later huppelt het al razendsnel over het land.

Geliefd

Theo's alpaca's zijn altijd erg geliefd geweest, vooral in hun vorige woonplaats. Het Westland was dol op ze. "Er kwamen constant klassen kijken en ik heb genoeg rondleidingen gegeven. Met de laatste open dag kwam ruim tweeduizend man opdagen!" Enthoven kijkt met trots naar zijn huisdieren. Toch zou hij in Oudenbosch geen open dag houden. "Ik heb hier helemaal niet de middelen of de plek om dat te doen."

Weggejaagd

De verhuizing naar Halderberge was niet geheel vrijwillig. Al ruim tien jaar graasden de alpaca's op Enthovens grond in Westland. De buurtbewoners kwamen regelmatig langs en fietsers stopten even om te kijken. Totdat de gemeente met een nieuw bestemmingsplan kwam. In plaats van grazende hoefdieren op de weide, wilde de gemeente glastuinbouw op de grond zien. Er hing Theo een flinke dwangsom boven het hoofd. Hij vocht het nog aan, maar ook dat mocht niet baten. Zelfs met een alpaca het gemeentehuis binnen wandelen kon de gemeenteraad niet van gedachten doen veranderen. Theo's alpaca's moesten verdwijnen. Dus vluchtte Enthoven naar Brabant. "Ik vind de sfeer in Brabant zo heerlijk, zo gemoedelijk. Oudenbosch is ook een prachtige plek om te wonen. Ik zit hier dus wel prima." Toch wil de alpacafokker terug naar Westland, waar hij zijn hele leven gewoond heeft. "Ik ben daar opgegroeid, in dat huis ligt mijn hartje."

Voorbijgangers

Voorlopig blijven Theo en zijn viervoeters nog even in de Koestraat wonen. Voorbijgangers kunnen nog blijven genieten van het zicht op de alpaca's en als ze dichtbij genoeg staan, kunnen ze zelfs geaaid worden. "Je hoeft echt niet bang te zijn dat ze bijten, het zijn geweldig lieve beesten." De alpaca's zijn erg nieuwsgierig, maar kunnen wel wat verlegen zijn. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief