Een toost op de toekomst van Bovendonk in de bibliotheek. Vooraan, van links naar rechts, de wethouders Jan Mollen en Hans Wierikx van Halderberge, gedeputeerde Henri Swinkels en Pieter Boomaars.
Een toost op de toekomst van Bovendonk in de bibliotheek. Vooraan, van links naar rechts, de wethouders Jan Mollen en Hans Wierikx van Halderberge, gedeputeerde Henri Swinkels en Pieter Boomaars. Foto: Peter van Trijen

Partijen slaan handen ineen voor toekomst van Bovendonk in Hoeven

Door: Peter Houtepen Algemeen

HOEVEN - Drie partijen slaan de handen ineen voor de herontwikkeling en restauratie van conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven. De provincie Noord-Brabant, de gemeente Halderberge en de Stichting Bovendonk van het bisdom Breda hebben plannen voor een nieuwe toekomst, met behoud van de historische waarde en de huidige functies. De provincie Noord-Brabant verstrekt hiervoor een lening van 2,7 miljoen euro en een restauratiesubsidie van 400.000 euro. 

Volgens gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant is Bovendonk een belangrijk religieus icoon in de Brabantse geschiedenis, en daarmee belangrijk voor het verhaal van religieus Brabant. Dat is een van de vier pijlers van het erfgoedbeleid van de provincie. Swinkels: "Daarmee sluit het naadloos aan op ons erfgoedbeleid, dat uitgaat van de verbeeldende en verbindende kracht van erfgoed. De plek vertelt 750 jaar religieuze geschiedenis, dat is de reden dat wij hier graag aan meewerken."

Ontstaan

Bovendonk werd aan het begin van de negentiende eeuw het grootseminarie en later voor korte tijd ook het eerste bisschoppelijk paleis van het bisdom Breda. Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie, werd monseigneur Zwijsen er in 1853 de eerste Nederlandse aartsbisschop. Het bisdom Breda is op deze plek als het ware ontstaan.

Parel

Wethouder Hans Wierikx vindt de locatie een pareltje voor de gemeente Halderberge. "Maar om te zorgen dat deze parel bestaansrecht houdt, moeten we wel aan de slag met de exploitatie en met de buitenruimte. Daarnaast moeten we het veel meer vermarkten. Een van de thema's is dat we van het gebied om de gebouwen heen weer een park maken, waar alle bewoners van het dorp gebruik van kunnen maken en dat onderdeel is van de leefomgeving." Het bos rondom Bovendonk, het Seminariebos, wordt een park dat een verbinding met de omliggende wijken krijgt voor wandelaars en fietsers. "Hiervoor staat de gemeente garant, als de gemeenteraad met het plan instemt."

Geschiedenis

Pieter Boomaars, voorzitter van Stichting Bovendonk, is van mening dat het gebouw veel meer is dan dat. "Het maakt onderdeel uit van onze geschiedenis, van waar we vandaan komen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief