Jos Vermunt (li) vertelt bijzonderheden over de geschiedenis van de kapel aan de samenwerkende partners (Foto Johan Wagenmakers)
Jos Vermunt (li) vertelt bijzonderheden over de geschiedenis van de kapel aan de samenwerkende partners (Foto Johan Wagenmakers) Foto: Johan Wagenmakers

Toekomstplannen Bovendonk bekend gemaakt

Door: Johan Wagenmakers algemeen

HOEVEN - Het stichtingsbestuur van Bovendonk, de gemeente Halderberge en de provincie Noord-Brabant hebben vorige week de plannen ontvouwd met betrekking tot restauratie van Bovendonk en herontwikkeling van het omliggende bosgebied. De provincie en de gemeente stellen hiervoor de nodige financiële middelen beschikbaar. Hiermede is de nabije toekomst én functie van het monumentale gebouw verzekerd.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

In 1282 werd er op deze locatie voor het eerst gebouwd. De cisterciënzers van de abdij Sint Bernardus uit Antwerpen zagen mogelijkheden om dit gebied te ontginnen. Hier begon als het ware de religieuze en economische ontwikkeling van Noord-West Brabant. De bekende architect Pierre Cuypers ontwierp in 1895 het huidige Bovendonk, wat jarenlang als seminarie dienst deed. Het Bisdom Breda, waartoe Bovendonk behoort, stelde zichzelf zo'n 15 jaar geleden de vraag om na te denken over de toekomst. Conferenciecentrum Bovendonk is verantwoordelijk voor de exploitatie, maar het gebouw kent veel leegstand en achterstallig onderhoud.

Tevreden

Voor het opknappen was jarenlang geen geld beschikbaar. In 2006 werd de Stichting Restauratie Bovendonk opgericht. Een tevreden stichtingsvoorzitter Pieter Boomaers: "Dit is een uniek gebouw op een unieke plek. Voor de inhoudelijke en financiële steun van zowel gemeente als provincie zijn wij dan ook erg dankbaar."

Openbaar park

"Bovendonk is een van de pareltjes van onze gemeente. Het ademt sfeer en rust uit," meent wethouder Hans Wierikx. De gemeente neemt het voortouw bij het herontwikkelen van het gebied rondom Bovendonk, waarbij de insteek is het opwaarderen van het bosgebied tot een park wat het openbaar karakter nog verder versterkt.

Parkeren

Het parkeren wordt aan de voorzijde onttrokken, waardoor het gebouw zelf nóg zichtbaarder wordt. In totaal komen er straks 182 officiële parkeerplaatsen 'in het groen'."We gaan alles duurzaam inrichten, met oog voor alles wat erin leeft," aldus de wethouder. In totaal stelt de gemeente hiervoor een bedrag van bijna € 350.000 beschikbaar.

Verbinden en verbeelden

De provincie Noord-Brabant brengt in totaal ruim 3,1 miljoen euro, waarvan 2,7 miljoen als uitstaande lening in. Het geld komt beschikbaar voor verbouw, restauratie en achterstallig onderhoud aan het majestueuze gebouw zelf. "De provincie kijkt graag mee naar niet alleen de betekenis van historische gebouwen, maar zeker ook de plek waar ze staan. Bovendonk is nu juist zo'n gebouw en zo'n plek die we graag markeren in het landschap en toekomstbestendig willen bewaren. Erfgoed verbind en verbeeld," laat gedeputeerde van leefbaarheid en cultuur Henri Swinkels weten.

Hét verhaal

Naast de huidige bestemming van seminarie en hotel-conferentiecentrum en functie als centrum voor evenementen en gemeentelijke activiteiten ziet kwartiermaker herbestemming Bovendonk Henny Luijten toerisme als een hele belangrijke toegevoegde waarde. "De vrijetijdseconomie speelt een steeds grotere rol. Halderberge kent met zijn iconen en natuur een aanbod die zijn weerga niet kent. Het is fijn om het onzichtbare zichtbaar te maken en hét verhaal van wie wij zijn te vertellen.West-Brabanders zijn gevormd door deze plek. Het is een plek om tot jezelf te komen, je te ontwikkelen en te bezinnen. En zeker ook om te ontdekken waar je vandaan komt", zo besluit kwartiermaker Luijten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief