De hete zomer vol met hittegolven heeft honderden bomen in Halderberge het leven gekost. ARCHIEFFOTO
De hete zomer vol met hittegolven heeft honderden bomen in Halderberge het leven gekost. ARCHIEFFOTO

'Bomensterfte niet de schuld van gemeente'

Door: Vera de Geus algemeen

Wethouder Mollen: 'We hebben vijf keer vaker water gegeven, maar tevergeefs'

HALDERBERGE - De groenvoorziening van de gemeente Halderberge heeft deze zomer extra ingezet om de watervoorziening van (met name de jonge) bomen in de gemeente. Het blijkt dat de bomen vijf keer vaker water kregen dan het jaar ervoor en om die reden vindt wethouder Jan Mollen dat Halderberge zeker niet in gebreken is gebleven. De bomen worden dit najaar vervangen. 

 

De hete zomer vol met hittegolven heeft honderden bomen in Halderberge het leven gekost. Met name de jonge bomen, onder andere langs de Oudenbossche Koepelbaan, waren nog niet bestand tegen de lange droogte. Raadslid Ad van Tetering van het CDA vroeg zich recent af of de gemeente niet in actie had moeten komen. "De oorzaak is waarschijnlijk vooral de droge,warme zomer van dit jaar", zo zegt het CDA dat wil weten of de pas aangeplante bomen en hagen voldoende water hebben gekregen om te voorkomen dat ze door droogte stierven", zo vroeg Van Tetering zich af.

Aanplant

Volgens wethouder Jan Mollen heeft de gemeente Halderberge er zo veel mogelijk aan gedaan om te voorkomen dat de bomen het loodje zouden leggen. "Juist vanwege de jonge aanplant en de droogte hebben we extra ingezet op het geven van water. De groenvoorziening is deze zomer in de periode van mei tot en met september maar liefst 16 keer op pad geweest om de bomen water te geven, aannemers hebben 21 keer water gegeven. Het jaar ervoor was dat zeven keer. Dit om aan te geven dat het wel degelijk een groot aandachtspunt voor ons was. We hebben aanzienlijk ons best gedaan, maar het mocht in veel gevallen helaas niet baten", zo legt wethouder Mollen desgevraagd uit.

Prijskaartje

Langs de Oudenbossche Koepelbaan is een groot aantal eiken aangeplant. Daarvan zijn ongeveer honderd bomen gestorven door de droogte. De bomen langs de Oudenbossche Koepelbaan blijken nu deels in onderhoud bij de gemeente te zijn en deels bij de provincie. "Vijfenveertig van de gestorven bomen zijn eigendom van ons. De rest is van de provincie", aldus wethouder Mollen.

Vervangingsplan

"Het totale beeld van dode bomen en hagen is op dit moment nog niet te geven. Veel bomen en haagplanten, zowel bestaande als jonge aanplant hebben tijdens de extreme droogte vroegtijdig blad laten vallen. Dit hoeft niet te betekenen dat deze bomen en haagplanten ook daadwerkelijk afsterven. In het voorjaar zal blijken of deze bomen en haagplanten opnieuw in het blad komen of niet en mogelijk vervangen moeten worden. De nu al geconstateerde afgestorven bomen en haagplanten worden dit najaar vervangen", aldus B&W. De gemeente weet niet of en wanneer de provincie de bomen zie in haar bezit zijn gaat herplanten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief