Volgens burgemeester Jobke Vonk-Vedder biedt dit onderzoek handvaten voor de gemeente om mee aan de slag te gaan.
Volgens burgemeester Jobke Vonk-Vedder biedt dit onderzoek handvaten voor de gemeente om mee aan de slag te gaan. Foto: Gemeente Halderberge

Verkeersoverlast piekt in Halderberge

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Verkeersoverlast in de vorm van hardrijders en agressief rijgedrag is ergernis nummer 1 in Halderberge. Dat blijkt uit de resultaten van de Veiligheidsmonitor Halderberge 2018. Verder is per kern een duidelijk beeld ontstaan van actiepunten en wensen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Volgens burgemeester Jobke Vonk-Vedder biedt dit handvaten voor de gemeente om mee aan de slag te gaan.

Recent heeft de gemeente Halderberge een steekproef gehouden onder haar inwoners over veiligheid in de buurt. Met een respons van vijftig procent spreekt het college van een representatief beeld. Hieruit blijkt dat Halderbergenaren een ruime voldoende voor de leefbaarheid in hun buurt geven. Om precies te zijn een 7,3. "Dit is iets lager dan het landelijk gemiddelde van 2017 en het gemiddelde van andere gemeenten in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant van een 7,5", aldus de gemeente Halderberge.

Saamhorigheid

De sociale cohesie in Halderberge is aan de hoge kant in vergelijking met vergelijkbare gemeenten. "Mensen kennen elkaar beter en er is relatief veel saamhorigheid in de buurt. Voor het eerst hebben we de resultaten op de vijf kernen uitgesplitst wat een beter beeld geeft voor de gehele gemeente." Daaruit blijkt dat in Oud Gastel de leefbaarheid en veiligheid bovengemiddeld hoog is. Ook is er van alle Halderbergse kernen de minste overlast.

Onveiligheidsgevoelens

Uit het onderzoek blijkt verder dat er in Stampersgat uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, overlast en contact met de politie. In Oudenbosch is de leefbaarheid, overlast en veiligheidsbeleving lager dan gemiddeld, maar dat heeft echter weinig weerslag op het oordeel van het functioneren van de gemeente en de politie. De inwoners van Hoeven ervaren een een hoge leefbaarheid, weinig overlast, maar daarentegen wel onveiligheidsgevoelens. In Bosschenhoofd is van het laatste weinig onveiligheidsgevoelens. Er is echter ook een lage tevredenheid over het functioneren van de politie.

Agressief
Opvallend is dat Halderbergse inwoners meer verkeersoverlast ervaren dan landelijk. Het gaat dan om te hard rijden en agressief verkeersgedrag. "Sociale overlast is er overigens weinig", aldus de gemeente. "Volgens inwoners zijn de buurtproblemen die met voorrang aangepakt moeten worden: te hard rijden, overlast van hondenpoep en parkeerproblemen."

Positief
In het onderzoek werden ook positieve punten genoemd. Zo is de veiligheidsbeleving in Halderberge vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Op een aantal punten zijn de uitkomsten in Halderberge positiever. Zo zijn er minder inwoners die zich in het algemeen wel eens onveilig voelen en zijn er ook minder inwoners die zich op verschillende plekken zoals waar groepen jongeren rondhangen onveilig voelen. Daarnaast zijn er minder inwoners die de kans om in het komende jaar slachtoffer te worden van een woninginbraak heel groot schatten. De verwachte kans om in Halderberge slachtoffer te worden van criminaliteit is laag ten opzichte van het de gemeenten Roosendaal, Rucphen, Moerdijk en Halderberge of elders in de Veiligheidsregio. Daarnaast is het zo dat inwoners van Halderberge meer voorzorgsmaatregelen nemen tegen criminaliteit dan gemiddeld in Nederland. Tenslotte zijn er in Halderberge relatief weinig inwoners die in het afgelopen jaar contact hebben gehad met de politie. Wel is de tevredenheid over zowel het laatste contact met de politie, als met het functioneren van de politie in Halderberge is lager dan gemiddeld in de regio en landelijk. Het gaat dan men name om de beschikbaarheid van de politie en het functioneren van de politie in de buurt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief