Tien jaar geleden besloot de gemeente Halderberge de Starterslening in het leven te roepen om ervoor te zorgen dat jonge kopers op de woningmarkt binnen de gemeentegrenzen te houden. ARCHIEFFOTO
Tien jaar geleden besloot de gemeente Halderberge de Starterslening in het leven te roepen om ervoor te zorgen dat jonge kopers op de woningmarkt binnen de gemeentegrenzen te houden. ARCHIEFFOTO Foto: Foto: Shutterstock

College wil streep zetten door starterslening

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De gemeente gaat stoppen met het verstrekken van Startersleningen, Duurzaamheidsleningen en Blijversleningen. Tenminste als het aan het college ligt. Dat is van mening dat de woningmarkt weer in de lift zit. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat starters in de regel alleen eerder of duurder kopen dan dat ze zonder Starterslening zouden doen. De raad is nu aan zet, maar Progressief Halderberge heeft al te kennen gegeven het afschaffen geen goed plan te vinden.

Tien jaar geleden besloot de gemeente Halderberge de Starterslening in het leven te roepen om ervoor te zorgen dat jonge kopers op de woningmarkt binnen de gemeentegrenzen te houden en hen in de crisistijd een extra zetje in de rug te geven. Hoewel het om leningen gaat, is het voor de gemeente wel een taak om ervoor te zorgen dat de pot, die later ook werd ingezet voor Blijversleningen om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en Duurzaamheidsleningen om woningen te verduurzamen, gevuld te houden. "In de praktijk komt het erop neer dat we 870.000 euro beschikbaar stellen en het lijkt ons een goed idee om dat geld nu in te zetten om de algemene schuldpositie van onze gemeente te verbeteren", zo legt wethouder Hans Wierikx uit.

Later en duurder

Hij benadrukt dat het plan voor het afschaffen van de leningen geen direct gevolg is van de wens van het college om de reservepot te spekken. "Uit landelijk onderzoek blijkt dat de starterslening in de praktijk gebruikt wordt om eerder een huis te kopen of een net wat duurder huis. Het is dus in de regel niet zo dat jonge starters -uiteindelijk- géén huis kunnen kopen zonder deze lening", vult wethouder Thomas Melisse aan.

Markt

De Starterslening heeft de afgelopen jaren een gemiddelde gehad van 27.000 euro en in totaal zijn er bijna tweehonderd van verstrekt. "De voorziening heeft zijn dienst absoluut bewezen, maar we kunnen constateren dat de markt weer goed in beweging is en er worden meer goedkopere woningen aangeboden voor starters en bijvoorbeeld eenpersoonshuishoudens", legt Wierikx uit.

Aanvragen

"Van de Blijverslening en Duurzaamheidslening werd overigens sowieso al minder gebruik gemaakt. Zo werd er in 2017 slechts één Blijverslening verstrekt. Van de Duurzaamheidslening werd 43 keer gebruik gemaakt in de afgelopen jaren", zegt hij. De wethouder benadrukt dat alle lopende leningen en aanvragen gewoon blijven lopen en behandeld worden. Op 13 december kan de gemeenteraad zich uitspreken over het voorstel van het college van B&W. Frits Harteveld van Progressief Halderberge laat vooruitlopend op de gemeenteraadsvergadering al weten geen voorstander te zijn van het plan. "Wij vinden deze leningen een succes! Hiermee draag je als gemeente bij aan de maatschappelijke opgaven om meer jongeren/starters in de gelegenheid te stellen om een eigen huis te kopen, meer mensen langer en zelfstandig thuis te laten wonen en de opgave om in 2050 energieneutraal te zijn", zo zegt Harteveld.

Volgens het raadslid hebben starters de lening in de meeste gevallen wel degelijk nodig: "Via de starterslening kunnen jongeren/starters met een beetje extra lenen, toch een huis kopen wat zonder deze lening niet zou lukken. Banken zijn uiterst voorzichtig om hypotheken af te sluiten. Daar kunnen veel jongeren/starters niet terecht en straks ook niet meer bij ons als gemeente. Met als gevolg dat veel jongeren/starters het net niet gaat lukken om een huis te kopen" zo voorspelt hij terwijl hij verwijst naar de dure plannen van de gemeente en de lastenverhoging voor inwoners en ondernemers. "De schuldpositie moet beter. Dat snappen we. In het collegewerkprogramma staat dat de schuldquote onder de 90% moet komen, maar wij vinden dat we het college meer richting moeten geven om deze doelstelling te halen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief